Ribnica

Država zaenkrat nima predvidenih sredstev za obnovo želežniške proge od Ribnice do Kočevja

V Ribnici gradijo novo železniško postajo s podhodom
V Ribnici gradijo novo železniško postajo s podhodom

Ribnica – Ker je država za obnovo železniške proge Grosuplje-Kočevje letos zagotovila le 8,8 milijona evrov, ki jih bo porabila za posodobitev odseka do Ribnice in gradnjo tamkajšnje železniške postaje, je dinamika nadaljnjih del pod vprašajem. Država zaenkrat nima predvidenih sredstev za obnovo proge od Ribnice do Kočevja. Župani občin od Škofljice do Osilnice, ki poudarjajo, da je obnova proge ključna za razvoj tega dela Slovenije in za zmanjšanje prometnih težav, si prizadevajo, da ta ne bi zastala. Štirje od županov (kočevski, osilniški, potoški in kostelski) so tudi v območnem razvojnem partnerstvu (ORP) Pokolpje, kjer so ta teden na upravnem odboru pod drobnogled vzeli tudi upočasnjeno obnovo t.i. kočevske proge. Kočevski župan Vladimir Prebilič je povedal, da imajo v ORP-ju sredstva za rekonstrukcijo železniške proge (izjava).

V Ribnici gradijo novo železniško postajo s podhodom

V Ribnici gradijo novo železniško postajo s podhodom

Vse pa kaže na to, da do začetka prihodnjega leta potniški vlaki še ne bodo vozili v Kočevje, kar so na prometnem ministrstvu načrtovali pred petimi leti, ko so v Grosupljem začeli obnavljati progo. Prebilič še poudarja, da mora država končati obnovo do Kočevja, saj sicer investicija ni ne racionalna ne smiselna. Na Slovenskih železnicah menijo, da bo uvedba železniškega potniškega prometa do Kočevja prava odločitev, saj to potrjujejo zbrani podatki o zanesljivosti, ugodni ceni, času potovanja, primerljivem z drugimi oblikami prevoza, ter podatki o številu dnevnih migrantov.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]V torek je Ribnico obiskala tudi skupina strokovnjakov z Mednarodne železniške zveze in Slovenskih železnic. Ogledali so si gradnjo železniške postaje v Ribnici in iskali rešitve glede možnosti zavarovanja vlakov s sodobno tehniko oz. kakšne bi bile optimalne možnosti varovanja. Kot je povedal dr. Peter Verlič, sicer župan Grosupljega in član delovne skupine, ki je obiskala Ribnico, so člani Mednarodne železniške zveze tudi uspešni lobisti pri evropski komisiji, s čimer si obetajo od EU za vzpostavitev potniškega prometa od Grosupljega do Kočevja dodatna finančna sredstva.

Vladimir Prebilič o zagotovljenih sredstvih

Vir: radio1.si

Komentiraj