Ribnica

Društvo VETER Breg slovesno odprlo nov kozolec

Odprtje kozolca na Bregu pri Ribnici društva VETER

Odprtje kozolca na Bregu pri Ribnici

Breg pri Ribnici – V Vaško Etnološkem Turistično Ekološkem Rekreacijskem društvu – Veter iz Brega pri Ribnici, ki je bilo ustanovljeno leta 2005, so ob 5. obletnici delovanja namenu predali novi kozolec. Pripravili so tudi kulturni program.

Kozolec dolžine 12,0m, širine 5,0m in višine 7,2m je izdelal obrtnik Arko Janez, zasnoval pa arhitekt Bartol Franc. S pomočjo članov društva in sponzorjev so ga zgradili na občinskem zemljišču ob reki Bistrici na robu vasi. Kot je povedal predsednik društva Tomaž Horžen bo kozolec, ko bo v celoti dokončan, nudil zavetje vsem vaščanom Brega pri Ribnici, saj bo v njem več uporabnih prostorov, tudi za vaje in nastope breških gledališnikov. Ti so doslej uprizorili več iger vezanih na izročila kraja. Leta 2006 enodejanko Pout h Tabakv hrušk , leta 2008 pa igro Wilingarin ali grad na Bregu, ki ga je obiskal tudi Primož Trubar.

Sicer so leta 2005 na Bregu pripravili žegnanje kapelice in miklavževanje, leta 2007 velikončni žegen, lani pa tekmovanje v šahu. Vaščani se vselej radi družijo, snidenja le teh pa bo pod streho kozolca v prihodnje zagotovo več.

ZVOK: Tomaž Horžen

VIDEO

Vir: radiokrka.com

Komentiraj