Ribnica

Na Bregu pri Ribnici praznovali osmi Brški kulturni dan 2015

8. Brški kulturni dan 2015
8. Brški kulturni dan 2015: Pozdrav predsednika Društva VETER Tomaža Horžena

Breg pri Ribnici – V soboto, 25. julija 2015, je pod kozolcem na Bregu pri Ribnici potekal osmi Brški kulturni dan. Organizator, društvo VETER, je okrog obnovljenega kozolca postavil mize, stregli so domače pecivo, pijačo, brez žara pa tudi ni šlo. Za kozolec, ki so ga pred slabimi petimi leti krstili za »brški kozolec«, radi povedo, da so ga obnovili z lastnimi rokami, brez finančnih donacij, so pa izredno veseli, da so jim ribniška podjetja priskočila na pomoč z izdelki, ki so jih v ta lepi objekt vgradili, od oken, vrat itd.

Praznik vasi, ki sovpada s sv. Ano – sv. Ana je namreč zavetnica priljubljene cerkvice na Mali gori in vasi Dolenji Lazi, Zapuže, Breg ter Gorenjske ceste, nekdanje Gorenje vasi – vsakič popestrijo z mašo in osrednjo temo. Mašo je pri kapelici tudi letos daroval ribniški župnik in dekan mag. Anton Berčan.

Osrednja tema je bila letos razstava, ki jo je v zgornje prostore kozolca postavila akademska slikarka Katica Kamnik, ki od leta 1991 živi v Ribnici, od leta 2010 pa poučuje likovno umetnost na osnovni šoli. Umetnica ustvarja na različnih področjih in v različnih tehnikah, od keramike, grafike, kiparstva, najraje pa se prepušča slikanju. Avtorica razstavlja na številnih skupinskih razstavah na Hrvaškem in v Sloveniji. Razstavo, ki si jo lahko ogledate na Bregu, je predstavila domačinka Anja Lesar.

Pripravili so tudi razstavo izdelkov, ki so jih ustvarili otroci v tednu pred brškim praznikom, in stojnico Knjiga za knjigo, katere avtorica je Nuša Leban.

Druženje pod kozolcem se je ob klepetu, okusni hrani, harmoniki in petju nadaljevalo pozno v večer, in razbrati je bilo, da Andrej Klun, prvi predsednik društva VETER, in sedanji predsednik Tomaž Horžen z ekipo že snujeta načrte za prihodnje leto, ko bodo praznovali desetletnico društva. Še prej pa pripravljajo jesenski praznik, ki so ga poimenovali kostanjada na Bregu.
Vir: radio1.si

Komentiraj