Ribnica

Člani svetovalnega odbora Sveta Evrope so si ogledali romsko naselje v Ribnici

Romsko naselje Goriča vas pri Ribnici. Foto: Bojan Rajšek/Delo
Romsko naselje Goriča vas pri Ribnici. Foto: Bojan Rajšek/Delo

Člani svetovalnega odbora Sveta Evrope za manjšine so si ogledali romsko naselje v občini Ribnica. Kar so videli, bodo sporočili v Strasbourg. Tudi sodnikom evropskega sodišča za človekove pravice, ki pripravlja sodbo zoper Slovenijo, ker Romi pri nas nimajo dostopa do pitne vode.

Ta teden je v Sloveniji na obisku svetovalni odbor Sveta Evrope, ki nadzira izvajanje konvencije o manjšinah. Včeraj so trije člani odbora, Detlev Rein iz Nemčije, Marieke Sanders iz Nizozemske in Gisella Gori iz Italije, obiskali tudi romsko naselje Goriča vas v občini Ribnica. Po nedavnem obisku komisarja za človekove pravice Sveta Evrope Nielsa Muižnieksa v romskem naselju Dobruška vas v občini Škocjan je to že drugi visoki obisk pomembnih krajev na slovenskem »romskem zemljevidu«.

Vodo vozijo od vsepovsod

Dogajanje v Goriči vasi in Dobruški vasi že dve leti z zanimanjem opazujejo v vseh evropskih državah, ki imajo romske manjšine, in institucijah, ki Rome ščitijo. V obeh naseljih namreč domujejo Romi, ki so na evropsko sodišče za človekove pravice vložili odmevno tožbo zoper Slovenijo, ker jim država omejuje dostop do pitne vode. Sodbo bo sodišče, ki je že končalo zbiranje dokazov, izdalo v kratkem. Po dostopnih informacijah in predvidevanjih ekspertov bo Slovenija obsojena. Če Romi zmagajo, jim bo morala država omogočiti, da si uredijo vodovod. Tovrstna sodba pa bi bila pomembna tudi za milijone Romov po Evropi, ki v odrinjenih naseljih živijo brez najosnovnejših civilizacijskih pridobitev, saj so sodbe iz Strasbourga vodilo za vse države članice Sveta Evrope.

»Gospod in gospe iz Strasbourga so si z zanimanjem ogledali naše naselje in so nas veliko spraševali,« nam je povedal ribniški Rom Branko Hudorovič. »Spraševali so nas, od kod dobimo vodo, in povedali smo jim, da jo v posodah vozimo od vsepovsod. Zanimalo jih je, kako je pozimi. Povedali smo jim, da pač topimo sneg. Da se zelo trudimo, da bi otroke umili, da bi šli čisti v šolo.« Hudorovič je dobil vtis, da se je situacija v Goriči vasi zdela članom odbora skrb vzbujajoča.

Napeto čakanje na sodbo

Odborniki včeraj za izjave niso bili dosegljivi, pomen njihovega obiska pa so poudarili v organizaciji Amnesty International Slovenije (AIS), k s Svetom Evrope sodeluje pri zaščiti Romov. »Romi v teh naseljih brez vode in elektrike živijo že petdeset let!« je opozoril predstavnik AIS Blaž Kovač. »Vprašamo se lahko le, kako je mogoče, da se takšno stanje leta 2017 še kar nadaljuje.« Kovač je razložil, da je obisk članov sekretariata pomemben, saj bodo njihovo poročilo prebrali tudi sodniki v Strasbourgu. »Nihče ne ve, kako bodo sodniki odločili in kdaj bo konec sojenja. A zavedati se je treba, da na sodišču poročila svetovalnega odbora in komisarja Muižnieksa natančno preučijo,« pravi Kovač. Po nekaterih predvidevanjih naj bi bila sodba izrečena junija ali julija letos.

Vir: dnevnik.si, Uroš Škerl Kramberger

Komentiraj