Ribnica

Cisterne bo morala Romom posoditi civilna zaščita

Romi, potok
Vodo včasih dobijo na javnih mestih, na primer na pokopališčih ali bencinskih črpalkah, nekateri pa celo iz potokov.

Ribnica – Po odločitvi vlade sta župana občin Škocjan in Ribnice presenečena, na pravobranilstvu z namero predsednika Cerarja niso bili seznanjeni.

Romska naselja v Dobruški vasi in Goriči vasi bodo na podlagi sklepa vlade devet plastičnih cistern za vodo dobila že v prihodnjih dneh. Dostavil jih bo Republiški štab za civilno zaščito (RŠCZ). Župana ribniške in škocjanske občine Jože Levstek in Jože Kapler sta nad potezo vlade začudena, z njo niso bili seznanjeni niti na državnem pravobranilstvu, ki na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) zastopa državo v tožbi dveh romskih družin.

»Mi pomagamo. Cisterne jim bomo posodili, dokler ne bodo kupili svojih,« je za Delo povedal poveljnik RŠCZ Srečko Šestan. Vlada je v ponedeljek na dopisni seji sklenila, da bo namenila 30.000 evrov za takojšen dostop do pitne vode romski skupnosti v omenjenih naseljih, ker da je zdravje ljudi resno ogroženo. Poleg tega bo zagotovila tudi prevoz.

Celoten (plačljiv) članek si lahko preberete na http://www.delo.si/novice/slovenija/cisterne-bo-morala-romom-posoditi-civilna-zascita.html

Komentiraj