Ribnica

Čemaž – darilo narave za hrano in zdravje

Avgust Miklošič, Gustl

Čemaž oz. divji česen je blagodejno darilo narave z neštetimi zdravilnimi učinki, ki po zimskem spanu tudi  rjavim kosmatincem tako slastno zadiši, da se ga zaradi čiščenja trebuha naužijejo do grla.

Danes so čemaž, ki je poleg regrada in kopriv najboljši čistilec telesa, v okolici Ribnice nabirale stanovalke Doma starejših občanov Kočevje. “Nobena rastlina na zemlji ni tako učinkovita za čiščenje želodca, črevesja in krvi,” je o čemažu že zdavnaj zapisal švicarski župnik Kunzle. Ribniški kulinarični mojster in zapriseženi zeliščar Avgust Miklošič Gustl je pritrdil tej časti enega prvih znanilcev pomladi in za druščino po svojih receptih v bližnjem čebelarskem domu na delavnici pripravil vrsto jedi.

V krožnikih so starejše gospe pokusile užitnost ducata različnih namazov iz sesekljanega čemaža z jogurtom in skuto. Čemaž so dodali tudi ribam, še posebej pa je teknil tunin namaz. Kulinarik Gustl je s pomočnicama Marijo in Klavdijo pripravil še čemažovo juho in čemažev zavitek ter kot presenečenje čemažov krožnik z dimljenimi skušami in steklenico rujnega za dve osebi.

Na koncu je gostitelj starejšim damam zaupal še enega izmed številnih receptov o tem kako se pripravi čemaževo pehtro. Čemaž lahko uporabljamo kot dodatek skoraj povsod, le k sladkim jedem ne.

ZVOK
Lidija Žagar
Avgust Miklošič – Gustl

Vir: radiokrka.com

Komentiraj