Ribnica

Boj za ortneške oltarje

Cerkev sv. Jurija
Cerkev sv. Jurija

Ribnica – Prejšnji mesec so iz župnijske cerkve sv. Štefana v Ribnici v cerkev sv. Marka na Velikih Poljanah premestili stranska oltarja iz cerkve sv. Jurija na Ortneškem gradu.

Poljanski župnik Anton Mastnak je bil s tem več kot zadovoljen, saj njegova prizadevanja, da bi baročna oltarja iz 17. stoletja dobila župnijska cerkev na Velikih Poljanah, njena podružnica je kapela sv. Jurija na Ortneškem gradu, trajajo že nekaj let. Župnik trdi, da sta oltarja njihova, torej last cerkve, zanj ni bilo posebnega zanimanja, zato je prav, da so shranjeni v tej cerkvi.

A kot kaže, vse ni tako. Lastnik teh dveh stranskih in glavna zlata oltarja, ta hrani Muzej v Ribnici, je rodbina Kozler, ki je na zadnje upravljala z ortneškim posestvom, tudi kapelo na ortneškem gradu. V postopku denacionalizacije jim je bila vrnjena odvzeta lastnina.

Sicer bo v prvi polovici junija v Rokodelskem centru potekala javna obravnava o ortneških oltarjih, ki bo zagotovo ponudila več, če ne celo konkretne in zadnje rešitve v zvezi s to neprecenljivo zapuščino daljne preteklosti.

Zvok: Anton Mastnak o oltarjih

Vir: radiokrka.com

Komentiraj