Ribnica

Aplenc: Državo so nam ukradli ljudje z vrha bivše komunistične partije

Andrej Aplenc
Andrej Aplenc

Ribnica – “Kdo nam je ukradel sanje, kdo nam je ukradel ideale slovenske pomladi?” se je na javni tribuni Zbora za republiko spraševal ekonomist Bernard Brščič.

Na javni tribuni sta sodelovala tudi publicist Andrej Aplenc in član Sveta Zbora za republiko Jože Rant. Brščič je uvodoma opisal anamnezo stanja v Sloveniji po dvajsetih letih.”Po dveh desetletjih se ideali, ki smo jih dihali, ideali dr. Pučnika, niso uresničili. Namesto svobodnega tržnega gospodarstva imamo tovarišijski kapitalizem, namesto pravne države, krivosodje,” je prepričan.

Andrej Aplenc

Andrej Aplenc

Tovarišijski model kapitalizma po njegovih besedah temelji na dveh osnovah, na podeljevanju političnih kreditov, za kar se potrebuje državne banke in na političnih povezavah, ki omogočajo nezavarovane kredite in za katere verjetno sploh ni bilo namena, da se kdaj izplačajo. Brščič je spregovoril tudi o poročilu protikorupcijske komisije. Po njegovem mnenju je poročilo tipičen političen konstrukt, ki nima nikakršne postopkovne niti stvarne osnove, temveč gre za nadaljevanje “osebne vojne s posebnimi sredstvi”.

“Bivši režim se je zgolj kamufliral v različne oblike”

Aplenc je v svojem nagovoru poudaril, da so nam “državo ukradli ljudje z vrha bivše komunistične partije, t.i. odtujeni centri moči.”Glede zdajšnje diskreditacije Janeza Janše, predvsem s strani protikorupcijske komisije, pa je ocenil, da ima ta svoje korenine v tem, ker je Janševa vlada želela narediti državni holding ter slabo banko. “Če bi bila slaba banka ustanovljena, kot bi morala biti, potem bi vsi tisti dosjeji s krediti, ki so bili dani od NLB in tudi od drugih dveh državnih bank, postali znani in bi vedeli, kateri so politični privilegiranci,” je dejal. Ocenil je, da je vzrok za sedanjo politično krizo v tem, “ker se strici izza ozadja, pa tudi iz ospredja, zelo bojijo razkritja svojega početja v zadnjih dvajsetih letih”.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]Po mnenju Ranta se je bivši režim zgolj kamufliral v različne oblike, gibanja in stranke. “Vse je namenjeno temu, da se zavede ljudi in da ostanejo zvesti tistim, ki jim dobesedno kradejo denar iz žepa,” je dejal. “Postaviti se je treba v bran državi in povedati, kdo vse laže, to je naša državljanska dolžnost,” je izpostavil Rant. Poudaril je še, da mora država iti naprej po evropski poti in računati na to, da bomo v boju za boljšo Slovenijo dobili podporo v evropski skupnosti.

Vir: siol.net, An. M., Foto: Bor Slana

1 komentar

Komentiraj