Ribnica

Anton Adamič dobil najvišje gasilsko priznanje – kipec Matevža Haceta

Anton Adamič dobil najvišje gasilsko priznanje - kipec Matevža Haceta

Anton s kipcem, značko in priznanjem Gasilske zveze Slovenije

Lendava – Na plenumu Gasilske zveze Slovenije v Lendavi je vrh te organizacije Antonu Adamiču, članu PGD Ribnica, podelil najvišje gasilsko priznanje, kipec Matevža Haceta.

Predlog za to priznanje so podali na Gasilski zvezi Ribnica in PGD Ribnica, podprle pa so ga vse Gasilske zveze regije Ljubljana 2, in sicer Dobrepolje, Grosuplje, Ivančna Gorica, Kočevje, Ribnica in Loški Potok. Anton Adamič, med gasilski tovariši in prijatelji Tone, se je v gasilsko organizacijo vključil leta 1951. Z enajstimi leti je postal član PGD Bukovica, kasneje pa je prestopil v PGD Ribnica.

Dejaven je bil na vseh področjih, zato so mu kmalu zaupali vodenje  gradbenega odbora pri gradnji Gasilskega doma v Ribnici ter kasneje tudi pri obnovi doma na Travni gori. Na ravni gasilskega društva je opravljal vse funkcije, od trajnika do predsednika, enako tudi v Gasilski zvezi; bil je njen predsednik in poveljnik. Svoje bogato znanje, izkušnje in človeško žlahtnost je prenašal tudi med tovariše regije Ljubljana 2. Ves čas se je izobraževal, opravil je vse tečaje do višjega gasilskega časnika, vmes pridobil zanje   gasilskega strojnika in sodnika.

Tone se je še posebej zapisal kot odličen organizator slehernega gasilskega dogodka. Starejši tovariši se ga spominjajo, kako je taktno vodil priprave in organizacijo Dneva gasilcev Jugoslavije, ki je bila v deželi suhe robe ter deset let pozneje, 1987, republiško mladinsko tekmovanje. Pripravil je merila za nabavo gasilske tehnike in hkrati kategorizacijo društev na ravni OGZ Ribnica. Ko je bil poveljnik te zveze je pripomogel pri postavitvi repetitorske postaje Grmada, ki pokriva celotno regijo Ljubljana 2.

[oglas tip=”180×150″]V zadnjem mandatu, ko je vodil PGD Ribnica, mu je uspelo z vodstvom Gasilske zveze pravno urediti lastništvo osrednjega gasilskega doma v Ribnici, ki je v lasti PGD Ribnica. Tone je za gasilce naredil še precej. Za njegovo delo so se mu oddolžili z vrsto priznanj in odlikovanj v prejšnji in sedanji državi, Občina Ribnica mu je podelila Urbanovo nagrado za zasluge pri razvoju lokalne skupnosti. „Res sem počaščen, da je Tone v mojem mandatu odbil to priznanje“, je povedal Cveto Marinšek, predsednik Gasilske zveze Ribnica.

„S pomočjo tovarišev smo v teh letih veliko naredili za gasilce in družbo. Zadnja leta so prinesla v gasilstvu velik napredek. Poudarek je bil na opremi in tehniki ter izobraževanju. Ja, najbolj sem vesel, da sta moja dva vnuka v operativni enoti PGD Ribnica,“

je z nasmehom dejal Tone, ki je od maja stanovalec Doma starejših občanov v Ribnici.

Vir: radio1.si

1 komentar

Komentiraj