Ribnica

20 let uspešnega dela Pustnega društva Goriča vas

Občni zbor Pustneg društva Goriča vas 2012

Občni zbor Pustneg društva Goriča vas

Goriča vas – V petek, 27.1.2012 je Pustno društvo Goriča vas pripravilo letni občni zbor, na katerem so preleteli 20 let delovanja in se ozrli v prihodnost. Kot v vsakem društvu oz. organizaciji, so bila v teh letih svetla in temnejša obdobja.

Seveda je temnejša obdobja najbolje čim prej pozabiti in obujati spomine na dobre čase. Začetek društva v devetdesetih letih je bil izjemen. Pripravljali so velike pustne sprevode, ki so se z leti prelevili v prave karnevale, ki jih je obiskovalo ogromno ljudi od blizu in daleč. V goste so vabili tradicionalne etnološke maske, ki so popestrili sprevode in tako je postalo pustovanje v Ribnici med največjimi v Sloveniji. Po karnevalu so organizirali tudi zabave, ki so bile praviloma zelo dobro obiskane. S tem so rasli tudi stroški, ki so z leti za občino Ribnica, ki je bila vseskozi glavni financer dogajanja, postali preveliki in vsa stvar je začela upadati.

Vmes nekajkrat karnevala oz. pustnega sprevoda ni bilo. Pred tremi leti je dogajanje na pobudo Občine znova oživilo in letos bo že tretjič sprevod pustnih mask, na katerem kot soorganizator že drugo leto sodeluje Turistično društvo Ribnica. Turistično društvo poskrbi za vse prijave, administrativne obveznosti, Pustno društvo pa za nastopajoče pustne skupine. Tako zastavljen sprevod je znova v vzponu in se ga vsako leto udeleži več skupin. Za letos pravijo organizatorji, so stkali že nekaj vezi, na podlagi katerih bi v Ribnico ponovno prišlo vsaj nekaj ‘slavnih’ slovenskih mask.

Poleg sprevoda, ki bo v soboto, 18. februarja 2012, bo Pustno društvo Goriča vas pripravilo tudi razstavo ob 20-letnici delovanja društva, gostovalo bo na pustnih prireditvah drugod po Sloveniji. Na občnem zboru je predsednik društva Cveto Marinšek podelil tudi zahvale vsem gostujočim skupinam v obdobju 20. let ter zaslužnim članom društva in organizacijam, ki so jim pomagale pri organizaciji pustnega veselja.

Vsi, ki se želite udeležiti letošnjega pustnega sprevoda, ste vabljeni na spletno stran Turističnega društva Ribnica: www.turisticno-drustvo-ribnica.net, kjer dobite ostale informacije, pokličete lahko tudi predsednika Pustnega društva Goriča vas, Cveta Marinška na tel. številko: 041 527-595.

Marko Modrej

Komentiraj