Ribnica

110 let Gasilskega društva Grčarice

110 let Gasilskega društva Grčarice
110 let Gasilskega društva Grčarice

Grčarice – V Grčaricah pri Ribnici so tamkajšnji gasilci počastili 110 let od ustanovitve društva. Rodovi tamkajšnjih žena in mož so izjemno ponosni na Kočevarje, nekdanje prebivalce tega kraja ribniške občine, ki so za seboj pustili lepo dediščino. Ličen dom in brizgalno, ki je bila v drugi svetovni vojni poškodovana in tudi nekaj arhivskega gradiva. Grčevljani so morali »braniti« to letnico ustanovitve društva, saj oblastem ni bila po godu.

Po drugi svetovni vojni pa so gasilerijo obudili novi priseljenci. Ti so sredi vasi obnovili gasilsko shrambo, igrišče za balinanje, uredili okolico, v zadnjih dvajsetih letih pa se je društvo, ki šteje 37 članov, okrepilo z opremo in tudi vozilom.

Nekoliko starejši gasilci so prehitro vrgli puške v koruzo tako, da je vsa teža padla na pleča mlajših. Podmladek je zelo dejaven in nam je lahko vzor,

je dejal predsednik PGD Grčarice Danilo Rus.

Slavnostni govorec na proslavi je bil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak. Še posebej je izpostavil gasilsko poslanstvo v manjših krajih, pohvalil pa je mlade rodove, ki radi stopajo v gasilske vrste.

Danilo Rus o društvu

V paradi so sodelovala številna društva iz ribniške občine in Kočevja ter njihova vozila.
Vir: radiokrka.com

Komentiraj