Ribnica

10 let Plavalnega kluba Inles Ribnica

10 let Plavalnega kluba Ribnica

10 let Plavalnega kluba Inles Ribnica

V torek, 15. decembra je bila v skednju Škrabčeve domačije slavnostna skupščina ob 10. obletnici Plavalnega kluba Inles Ribnica. Začetki plavanja v Ribnici segajo v leto 1999, ko je nekaj ljubiteljev plavanja ustanovilo Plavalni klub Ribnica. Osnova za nastanek je bila prenova zimskega 25-metrskega bazena v Športnem centru Ribnica. Prvi predsednik kluba Julijan Ozimek je z nekaj somišljeniki za prve plavalne korake navdušil nekaj mladih plavalcev, ki so z vztrajnim treningom pričeli ribniško plavanje postavljati na plavalni zemljevid Slovenije.

Desetletno obdobje je v primerjavi z drugimi centri v Sloveniji izjemno kratko, potrebno pa je poudariti, da se je plavanje v tem obdobju v prej športno povsem ne plavalnem okolju močno uveljavilo in postalo eden treh ključnih športov v Ribnici. Strokovno delo, ki ga je kmalu po ustanovitvi skupaj z vaditelji prevzel trener Darko Petkovič, je kmalu pričelo dajati rezultate, tako na področju športnega plavanja, kot tudi pri množičnosti. Klub je iz leta v leto dosegal boljše rezultate, krepil se je organizacijsko, kadrovsko in finančno, tako da je možno reči, da se uvršča med boljše slovenske klube, ima pa še veliko priložnosti za razvoj v najširšem smislu besede in svetlo prihodnost.

V sodelovanju z Občino Ribnica klub plavalcem nudi optimalne pogoje za vadbo, ključen cilj za naslednjih nekaj let pa bi moral biti poleg nadaljevanja vsestranskega razvoja tudi izgradnja letnega olimpijskega bazena v Ribnici, s čimer bi le-ta postala eden večjih plavalnih centrov v Sloveniji.

Plavalni klub ima trenutno 150 aktivnih plavalcev in s svojo organizacijo in pristopom vsako leto za vadbo navduši celo vrsto otrok, od katerih se nekateri naučijo dobro plavati, drugi pa postanejo izvrstni tekmovalci, nosilci medalj na domačih in mednarodnih mitingih ter seveda državnih prvenstvih, mnogi pa tudi reprezentanti Slovenije.

Plavalni klub, ki se je pred leti zaradi prevzema glavnega sponzorstva s strani delniške družbe Inles preimenoval v Plavalni klub Inles Ribnica, je posrečena kombinacija sodelovanja plavalcev, staršev, trenerjev, sponzorjev in vodstva kluba, ki v zadovoljstvo vseh naštetih izpolnjuje njihova pričakovanja.

Na slovesnosti smo lahko videli celoten Izvršilni odbor v sestavi Barbara Andoljšek, Barbara Mate, mag. Željko Valčič, Benedikt Jeranko, Rihard Pavlin, Janez Zobec in mag. Andrej Mate.

Veselje nad dosežki plavalcev v zadnji sezoni je s polnim skednjem delil tudi zdajšnji trener Miha Koren, nekdanji plavalni reprezentant.

Predsednik kluba, mag. Andrej Mate se je zahvalil vsem, ki so v 10. letih delovali v klubu, od Draga Marjanoviča in Darke Knafelj naprej, ter izpostavil zbornik, ki so ga ob obletnici izdali. V njem so na zgoščen in pregleden način vidni dosežki v preteklosti, omenjeni so vsi funkcionarji, zaslužni člani, nenazadnje poudarja uspehe posameznih članov v preteklosti, predstavljeni so najboljši rezultati, prepleteni z bogatim slikovnim gradivom. Zanimiva je tudi anketa, ki sta jo med plavalci o njihovem počutju v klubu in o načrtih v prihodnosti izvedli Lucija Kous in Maja Guduraš, zapisala pa jo je Majda Valčič.

V vodstvu kluba so prepričani, da lahko v prihodnje z uspešnim sodelovanjem vseh, še v večji meri kot doslej, uveljavijo ribniško plavanje v Sloveniji in širše. Mag. Mate je še dodal, da si poleg doseganja rezultatskih ciljev v klubu želijo tudi razvoja celovitih osebnosti naših otrok in nenazadnje tudi množičnosti ter sodelovanja s starši.

Vir: radio1.si

Komentiraj