Pisma bralcev

Županski lobi s civilno iniciativo zoper vlado

Gneča na cesti Škofljica - Rudnik
Gneča na cesti Škofljica - Rudnik
Gneča na cesti Škofljica - Rudnik

Gneča na cesti Škofljica – Rudnik

Dnevnik je 11. septembra 2013 objavil, da so župani občin od Škofljice do Osilnice postavili ultimat predsednici vlade, v katerem zahtevajo umestitev obvoznice Škofljica–Ljubljana v državni prostorski načrt. Če se to ne bi zgodilo, bodo občinske civilne iniciative zapirale ceste, so sklenili župani. Ob tem je župan Ivan Jordan dejal, da jim je stroke dovolj, ker jim vedno meče polena pod noge, zato je to stvar politične odločitve.

Ivan Jordan dobro ve, da so bili dani racionalni predlogi za hitro rešitev problema. Takoj je treba urediti promet od Škofljice do Ljubljane tako, da bo tekel promet dopoldne proti Ljubljani v dveh pasovih, popoldne pa obratno. Strošek so barva in prometni znaki. Od Karlovškega mostu do Rudnika je že štiripasovnica, to je treba podaljšati do Škofljice. To podaljšanje zaradi že sedaj velike širine ceste ne bi bilo velik problem.

[oglas tip=”180×150″]Istočasno bi bilo treba posodobiti še preostanek železniške proge od Ortneka do Kočevja. Te rešitve bi verjetno zmogla naša že skoraj bankrotirana država. To bi omogočilo gospodarno preusmeritev potniškega in drugega prometa s cest na železnico. Vlak bi prevozil to razdaljo v eni uri, zanjo sedaj vaš bralec porabi dve uri. Žalostno je, da župansko izsiljevanje podpira tudi Dnevnik, saj je Vanja Alič 12. septembra zapisal, »da gre v primeru obvoznice za projekt nacionalnega interesa, ki ga je treba uresničiti politično«. Torej je mogoče kršiti predpise, uničevati naravo, po nepotrebnem zapravljati milijone in izsiljevati državo, vse pod parolo nacionalnega interesa.

Vinko Kastelic, Smrjene

3 komentarji

  • Prekopat cesto, pa naj se življenje pozabi na našem koncu. Drugače pa želim samostojno državo Ribnico, mi bomo že peljali kot Avstrija, ostali del države pa naj se preseli v Jugo, kamor tudi spada

  • Kdor se vsak dan vozi v LJ iz Ribniško-Kočevskega konca dobro ve in vidi, da se bo s preureditvijo v tro-pasovnico od Škofljice do LJ le delno uredilo razmere. Še vedno bodo veliki problemi pri OŠ Škofljica, pri prehodu čez železnico in prva dva semaforja. Tako v eno kot drugo smer. Že vidim totalno popoldansko gužvo in zmešnjavo na delu, ko se bosta dva pasova združevala v enega. Čista katastrofa.
    In ko že omenjate uničevanje narave, g. Vinko iz Smerjen, poglejte malo naokrog po vašem koncu, in hitro boste ugotovili, da so prav Smerjene in Gradišče ena totalna naravna katastrofa s stališča urbane organizacije in pozidave. A vam tam je pa dovoljeno uničevati naravo? In urejati kar privat dovoze na glavno cesto proti Ribnici?
    Zanimivo je, da drugje v razvitem svetu vedo, da je razvita cestno-železniška-letalska infrastruktura osnova za razvoj, pri nas pa se cesta dela le, če še kdo mastno zasluži zraven. Žal!
    Ta država je bolna, in kot vedno navajam stari pregovor: “riba pri glavi smrdi”!

Komentiraj