Na današnji dan Slovenija

Na Veliki petek se kristjani spominjajo Jezusove smrti

Jezus
Jezus

Na današnji veliki petek pred praznikom velike noči se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu. To je za vernike dan strogega posta in edini dan, ko v Katoliški cerkvi ni svete maše.

Na ta dan v cerkvenem letu, ko ni svete maše, kristjani molijo križev pot in berejo t. i. pasijon ali Kristusovo trpljenje. Med svetopisemskimi besedili v cerkvah prebirajo zapis o Jezusovem trpljenju in smrti iz Janezovega evangelija. Poleg tega na veliki petek posebej berejo prošnje za vse ljudi, saj je, “Kristus trpel, umrl in vstal za vse ljudi, ne le za kristjane“. Bodo pa po vseh cerkvah pripravili bogoslužja velikega petka. Za ta dan je značilna tudi molitev križevega pota, v rimskem Koloseju jo bo tradicionalno vodil papež.

Čaščenje križa v znamenje hvaležnosti in spoštovanja

Verniki bodo danes po cerkvah brali evangeljska poročila o Jezusovem trpljenju, imenovana pasijon. Za bogoslužja tega dne je značilno tudi čaščenje križa v znamenje hvaležnosti in spoštovanja. Po evangeličanskih cerkvah pa pri bogoslužjih na današnji dan oltar pogrnejo s črnim prtom in nanj postavijo trnjevo krono.

Obrede velikega petka bo danes popoldne v vatikanski baziliki sv. Petra vodil tudi Papež Benedikt XVI., zvečer pa bo z verniki iz vsega sveta molil še križev pot, ki sodi med vrhunce velikonočnih praznovanj v Rimu. Slovesnosti ob velikem petku bodo danes potekale tudi v Jeruzalemu in drugod po svetu.

Del velikonočnega tridnevja

Veliki petek je del velikonočnega tridnevja, ki ga sestavljata še veliki četrtek in velika sobota. Ti dnevi kristjane uvedejo v veliko noč – praznik Jezusovega vstajenja, ki bo v nedeljo.

Velik del pravoslavnih kristjanov bo sicer zaradi uporabe drugačnega koledarja in načina izračuna datuma veliko noč, ki je največji krščanski praznik, letos obeležil teden dni pozneje.

Vir: siol.net in rtvslo.si

Komentiraj