Loški Potok

Vetrne elektrarne v Loškem Potoku že čez 2 leti

Vetrne elektrarne v Loškem Potoku
Vetrne elektrarne v Loškem Potoku

Loški Potok – Nekaj vetrnih elektrarn bo po novem postavljenih v Loškem Potoku. Za to se se prebivalci odločili zaradi želje po nižjih stroških električne energije. Za obratovanje nove čistilne naprave, ki jo potrebujejo, bi namreč zaradi razgibanega terena porabili veliko električne energije in stroški na položnicah bi bili previsoki.

Loški Potok je občina z manj kot 2000 prebivalci, ki so se zlahka povezali med seboj in ustanovili socialno zadrugo. Prek nje bodo vzeli kredit in zgradili nekaj malih vetrnih elektrarn. “Da bi imeli tukaj en vir električnega toka, je to edino kar je za kraj pozitivno” pravi občan Anton Cimarič. “Imamo sorazmerno visoke stroške z infrastrukturo zaradi konfiguracije terena. Za kubik načrpane vode porabimo trikrat več elektrike kot sosednje občine” pravi župan občine Ivan Benčina.

15 milijonov evrov kredita bodo dobili pri tujih bankah, na pomoč države pa ne računajo.  Prebivalci bodo prispevali začetni vložek z lastnimi sredstvi, ki pa se jim bodo v 15. letih dvakratno povrnila. Proizvedli bodo za 2,5 milijona evro elektrike na leto, kar je dvakratnik občinskega proračuna. Tako bi jo lahko prodajali še v Kočevje in Ribnico.

Če bo šlo vse po načrtih, se bodo vetrnice čez dve leti že vrtele.

Vir: rtvslo.si

Komentiraj