Loški Potok

FOTO: Poplave tudi v Loškem Potoku in Strugah

Loški Potok, Struge – Pod vodo je tudi Loški Potok (800 mnv), kljub temu, da v bližini ni rek ali potokov. Hribovske vasi v občini Loški Potok pa so posledice tridnevnega obilnega deževja občutile šele včeraj in danes.

Najbolj nizko ležeče vasi Travnik in Retje je voda zalila z vrhov tamkajšnjih mogočnih gora. V Retjah je poplavila nekaj hiš, nekdanjo gostilno na robu vasi pa je voda zalila do dimnika. Najhujše je mimo, a še ta teden bodo odpravljali posledice visokih voda, ki so v teh krajih najhujše po letu 1933.

Kot zanimivost naj omenimo, da v uvali, kjer leži vas Retje, nimajo tekoče vode ali kakšnega manjšega potočka. Vsa voda se zbere z okoliškega hribovja in skozi pronicanje s zamikom privre na površino na dnu ali obrobju uvale. Nekateri izbruhi so tudi (po ljudskem izročilu) strupeni saj povzročijo takojšnjo gnilobo na pridelkih. K sreči se odprejo izredno poredko; tokrat so se. Nivo vode je ponoči dosegel maksimum sedaj (21.9.2010) pa zelo počasi upada.

Tudi Struška dolina je poplavljena. Narasle vode so prizadele kraj Struge v občini Dobrepolje. Poplavljena je cesta na Radenskem polju skozi Malo Mlačevo, vstop v dolino iz smeri Rašica je onemogočila deroča, narasla in podivjana reka Rašica, zalilo pa je tudi cesto na južni strani doline iz smeri Struge.

FOTO: Poplave – Loški Potok in Struge

Vir: forum.zevs.si, ablak in radiokrka.com

Komentiraj