Koledar dogodkov Velike Lašče

Zavod PARNAS vabi na BOTANIČNI SPREHOD V KOBILJI CUREK in na PREDAVANJE Branka Dolinarja

Kdaj: v torek, 13. 4. 2010 ob 11h (sprehod), ob 18h (predavanje)
Kje: Interpretacijski center Rob
Info: na 041 833 456 (Metka), 031 748 847 (Tomaž) ali info@zavod-parnas.org


Vljudno vabljeni
na prvi BOTANIČNI SPREHOD V KOBILJI CUREK (ob 11h)
in na PREDAVANJE Branka Dolinarja (ob 18h)
,
ki bo v torek, 13. aprila 2010.
Zbrali se bomo pred Parnasovim interpretacijskim centrom v Robu ob 11. uri.
Vodil nas bo velik poznavalec ogroženih rastlin g. Branko Dolinar.


Sprehodili se bomo v bližino gozdnega rezervata Kobilji curek, kjer bomo poiskali slovenski endemit kranjski jeglič (Primula Carniolica) in druge rastline. Sprehod bo trajal do predvidoma 15. ure, ko boste imeli čas za kosilo ( v lastni režiji) in odmor. Ob 18.00 uri bo v prostorih centra predavanje Branka Dolinarja na temo RDEČI SEZNAM IN ZAVAROVANE RASTLINE, na ogled v centru pa bo tudi zanimiva  fotografska razstava domačina Mateja Peterlina o neznanem živalskem svetu mokrišč Mišje doline z okolico (Moj travnik od blizu).
Projekt Rdeči seznam Mišje doline poteka v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor in Uradom vlade za komuniciranje. Kotizacije ni, s seboj prinesite dobro voljo in primerno obutev. Ker je število obiskovalcev omejeno, vas prosimo, da se predhodno prijavite na 041 833 456 (Metka), 031 748 847 (Tomaž)  ali po e-pošti na info@zavod-parnas.org.


BOTANIČNI SPREHOD v Kobilji curek in predavanje o rdečem seznamu in zavarovanih rastlinah

Zasebni zavod Parnas s projektom Rdeči seznam Mišje doline nadgrajuje lanskoletna prizadevanja o promociji in ustreznem varovanju ekološko pomembnega območja Mišja dolina z Velikimi logi.

Ob podpori Urada Vlade RS za komuniciranje in Ministrstva za okolje in prostor bomo od marca do septembra pod vodstvom Branka Dolinarja in treh biologinj popisovali ogrožene rastlinske vrste z rdečega seznama in zavarovane rastline na območju, ki pokriva skoraj celotno občino Velike Lašče (kvadranta 0153/4 in 0153/3). Območje zajema EPO (ekološko pomembno območje) Mišja dolina z Velikimi logi, na katerem so med najpomembnejšimi Loeselijeva grezovka (Liparis loeselii), mesojede rastline, kot so dolgolistna rosika (Drosera anglica), okroglolistna rosika (Drosera rotundifolia) in alpska mastnica (Pinguicula alpina), veliko število orhidejevk z rdečega seznama in druge. Območje so smiselno razširili, saj se v bližini redno pojavlja slovenski endemit kranjski jeglič (Primula carniolica) v neposredni bližini najdaljšega dolenjskega slapu Kobilji curek in hkrati v istoimenskem gozdnem rezervatu. Za ljubitelje narave bodo skozi vse leto pripravili več predavanj, botaničnih sprehodov in fotografskih botaničnih sobot. Od 15. marca dalje skupaj z domačini popisujejo nahajališča zvončkov in kronc po Mišji dolini in v okolici, za kar smo na spletni strani zavoda Parnas pripravili poseben obrazec. Sodelujete lahko tudi vi.
Prvi botanični sprehod za ljubitelje narave pripravljajo v torek, 13. aprila 2010, ob 11. uri s pričetkom pred Interpretacijskim centrom Rob (Rob 1, 1314 Rob). Po štiriurnem botaničnem sprehodu si boste lahko vzeli čas za kosilo v lastni režiji. Ob 18. urise bomo  ponovno zbrali v Parnasovem interpretacijskem centru na zanimivem predavanju Branka Dolinarja z naslovom Rdeči seznam in zavarovane rastline, kjer bomo med drugim spoznali razliko med zavarovanimi vrstami in vrstami z rdečega seznama. Na ogled bo tudi zanimiva fotografska razstava domačina Mateja Peterlina o neznanem živalskem svetu mokrišč Mišje doline z okolico.
Kotizacije ni, s seboj prinesite dobro voljo in primerno obutev. Ker je število obiskovalcev omejeno, vas prosimo, da se predhodno prijavite na 041 833 456 (Metka), 031 457 574 (Tomaž)  ali po e-pošti na info@zavod-parnas.org.

Dodatne informacije: Metka Starič 041 833 456, info@zavod-parnas.org ali na spletni strani zavod-parnas.org

Komentiraj