Koledar dogodkov Velike Lašče

Vabljeni v mesecu maju na torkove in sobotne botanične sprehode po Mišji dolini in okolici

BOTANIČNI SPREHODI v mesecu maju PO MIŠJI DOLINI Z OKOLICO


Torkovi botanični sprehodi
4. maja od 11. do 15. ure
Gozdni rezervat Kobilji curek z okolico

11. maja od 11. do 15. ure
Mokrotni travniki Mišje doline


Sobotni fotografsko-botanični sprehodi*

8. maja od 9. do 13. ure
Gozdni rezervat Kobilji curek z okolico

15. maja od 9. do 13. ure
Mokrotni travniki Mišje doline

*Sobotni sprehodi so fotografsko obarvani, obiščemo manj lokacij, te so laže dostopne, več pozornosti pa namenimo fotografiranju zavarovanih rastlin.

Sprehode vodi Branko Dolinar, eden od največjih poznavalcev kukavičevk v Sloveniji.
Priporočamo dobro pohodno obutev.
Zbirno mesto je pred Interpretacijskim centrom Rob (Rob 1, 1314 Rob).
Zaradi omejenega števila udeležencev so predhodne najave obvezne.
Prijavite se lahko na 041 833 456 (Metka) ali po e-pošti na info@zavod-parnas.org, kjer dobite tudi dodatne informacije.
V primeru zelo slabega vremena sprehode prestavimo.


IZJAVA ZA JAVNOST, dne  22. 4. 2010

BOTANIČNI SPREHODI PO MIŠJI DOLINI IN OKOLICI

Zasebni zavod Parnas izboljšuje prepoznavnost ekološko pomembnega območja Mišja dolina z Velikimi logi. Gre za 4 km2 veliko območje mokrotnih travnikov v občini Velike Lašče, ki so se v obliki velike črke T ohranili med Trubarjevo Rašico, Robom in Karlovico in predstavljajo življenjski prostor številnih zavarovanih rastlinskih in živalskih vrst.  Letošnjega februarja so ob robu območja odprli  Interpretacijski center  Rob, kjer je izhodišče za botanične sprehode, prostor za razstave, predavanja, uspešno pa so se že lotili tudi popisa rastlin rdečega seznama Mišje doline. Ljubiteljem narave želijo približati doživljanje tega biotsko pestrega prostora, vendar s pretanjenim občutkom za varovanje rastišč zavarovanih rastlinskih vrst.

V mesecu maju pričenjajo z botaničnimi sprehodi po Mišji dolini in okolici, ki potekajo pod vodstvom Branka Dolinarja, enega najboljših poznavalcev kukavičevk na Slovenskem. Izhodišče za vse botanične sprehode je v  Interpretacijskem centru Rob, kjer je v tem času  na ogled tudi naravoslovna  fotografska razstava Mateja Peterlina Moj travnik od blizu.

Torkovi botanični sprehodi  (od 11. do 15. ure) so namenjeni starejšim ljubiteljem narave in časovno prilagojeni uporabi javnega prevoza do Roba (Ljubljana-Kurešček-Rob).  4. maja se bodo podali v gozdni rezervat Kobilji curek, si v bližini najdaljšega dolenskega slapa ogledali slovenski endemit kranjski jeglič (Primula carniolica) ter poiskali zanimive rastline ob poti do slapa Lehnjak. Ker pot  nekajkrat prečka potok, priporočajo dobro pohodno obutev. 11. maja, ko bodo že zacvetele zanimive rastline po mokrotnih travnikih, bodo prepoznavali kukavičevke in ostale rastline z rdečega seznama Mišje doline.
Ob sobotnih fotografsko-botaničnih sprehodih (od 9. do 13. ure) bodo obiskali manj lokacij, več pozornosti pa namenili fotografiranju zavarovanih rastlin. V soboto, 7. maja, tako  odhajajo v Kobilji curek, 15. maja pa se bodo sprehodili po mokrotnih travnikih Mišje doline. Ob sobotah je za dostop v Rob potreben lasten prevoz.

Botanični sprehodi potekajo v okviru projekta Rdeči seznam Mišje doline, ki ga v zavodu Parnas izvajajo v sodelovanju z Uradom Vlade za komuniciranje in Ministrstvom za okolje in prostor.  Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave na  041 833 456 (Metka) ali po e-pošti na info@zavod-parnas.org, kjer dobite tudi dodatne informacije.  V primeru zelo slabega vremena sprehode prestavijo.

Komentiraj