Koledar dogodkov Slovenija

Vabljeni na etnološko-turistično prireditev V DEŽELI OSTRNIC 2012

24.5.2012 – Odprtje razstave, Grad Snežnik
26.5.2012 – Zabava med ostrnicami, Zagradne njive pri gradu Snežnik
27.5.2012 – Srednjeveški dan, Okolica Gradu Snežnik

Kdaj: od četrtka, 24.5.2012 do nedelje 27.5.2012
Kje: Odprtje razstave, Grad Snežnik (24.5.) ; Zabava med ostrnicami, Zagradne njive pri gradu Snežnik (26.5.); Srednjeveški dan, Okolica Gradu Snežnik (27.5.)
Info: www.loska-dolina.net VSTOPNINE NI!

 

VSTOPITE V DEŽELO OSTRNIC IN PODOŽIVITE
ČAS TRADICIONALNE KOŠNJE IN SREDNJEVEŠKIH VITEZOV

»V DEŽELI OSTRNIC 2012«,

od 24. do 27. maja 2012
v okolici gradu Snežnik v Loški dolini.

V objemu hribovitega sveta, kjer se razprostirajo mogočni gozdovi in obsežna kraška polja, najdemo Loško dolino. Dolino so v tisočletjih oblikovali vztrajnost vode, ki je območju dala značilno kraško pokrajino, dolge zime ter marljivi in iznajdljivi domačini, ki živijo v skladu z naravo in iz roda v rod ohranjajo tradicijo svojih prednikov.

Loško dolino zaradi svoje prvinskosti in neokrnjenosti imenujemo tudi neodkriti biser. Dolina poleg svojih naravnih posebnosti vabi v svoje kraje s številnimi kulturnimi znamenitostmi in prireditvami, ki se odvijajo čez celo leto. Najbolj priljubljena med njimi je etnološko turistična prireditev V deželi ostrnic, ki poteka đv okolici gradu Snežnik, enem od najlepših in najbolje ohranjenih gradov na Slovenskem.

Odkrijte tradicijo Loške doline V deželi ostrnic

Prireditev V deželi ostrnic je skupno ime za številne kulturne, etnološke in zabavne dogodke, ki se odvijajo zadnji teden meseca maja. Prireditev soustvarjajo lokalna društva, organizacije in številni prostovoljci. Z njo si organizatorji prizadevajo ohranjati etnološko dediščino, varovati svoje kulturno in naravno bogastvo ter svoje bisere predstaviti širši javnosti.

»Odkar smo leta 2005 postavili prvo »ostrnico velikanko«, je prireditev postala pomemben prikaz tradicije in sodobne ustvarjalnosti prebivalcev Loške doline, ki vsako leto privabi obiskovalce iz cele Slovenije, pa tudi iz tujine,«

je dejal Matjaž Znidaršič, direktor Javnega zavoda za kulturo in turizem grad Snežnik.

»Letošnja prireditev je že osma po vrsti. Njen simbol so ostrnice, s senom odeti okleščeni vrhovi smrek ali hoj, ki jih kmetje ob košnji postavljajo na pokošenih travnikih,«

je še dodal.[oglas tip=”600×75″ p=”L”]

Običajno se bo tudi letos prireditev delila na dva večja programska sklopa – etnološko obarvano sobotno dogajanje in nedeljski Srednjeveški dan. Dogajanje bo spremljala razstava likovnih del učencev Osnovne šole heroja Janeza Hribarja, ki bo v gradu Snežnik na ogled od četrtka, 24. maja, pa do nedelje, 13. junija.

Zabava med ostrnicami – sobota, 26. maja 2012

V DEŽELI OSTRNIC - Tekmovanje v zdevanju ostrnic

Tekmovanje v zdevanju ostrnic

Etnološki del prireditve se bo tokrat odvijal v soboto, 26. maja, na že tradicionalnem mestu, Zagradnjih njivah pri gradu Snežnik. Osrednji dogodek  bodo tokrat državne ženske kmečke igre, kjer se bo domače Društvo žena in deklet na podeželju Ostrnice borilo za ohranitev naslova državnih prvakinj, ki ga je lani osvojilo v Moravčah.

Na ta dan bo obiskovalce pričakala tržnica izdelkov domače obrti, na kateri se bodo predstavila društva in turistični ponudniki iz Loške doline in okolice. Ljubitelji kulturne dediščine bodo lahko podoživeli čas košnje in se naučili narediti ostrnico, tisti, ki imajo v sebi tudi nekaj tekmovalne žilice, pa se bodo s svojim znanjem v kmečkih opravilih lahko pomerili v  igrah med ostrnicami in tekmovanju v zdevanju ostrnic.

Srednjeveški čas hrabrih  vitezov – nedelja, 27. maj 2012

V DEŽELI OSTRNIC - Srednjeveški dan pri gradu Snežnik

Srednjeveški dan pri gradu Snežnik

Srednjeveški dan pri gradu Snežnik je zaradi idilične okolice in bogatega programa za vsakogar edinstveno doživetje. Obiskovalci bodo v nedeljo, 27. maja,  imeli možnost vstopiti v srednjeveški čas dvornih dam in grajskih gospodov, upornih kmetov in ponosnih meščanov, ter  hrabrih  vitezov. Dogajanje se bo začelo ob 13. uri s srednjeveškim sejmom, kjer bodo obrtni mojstri predstavili svoje rokodelske spretnosti in izdelke..
Najmlajši bodo lahko dali domišliji prosto pot v srednjeveških ustvarjalnih delavnicah, ki se bodo odvijale celo popoldne in navijali za svojega favorita v napetem viteškem in lokostrelskem turnirju.

Prireditev se bo zaključila z večernim koncertom Pihalnega orkestra Kovinoplastika Lož v grajskem parku.

Če želite preživeti nekoliko drugačen konec tedna, v znamenju lokalne tradicije in srednjeveških znamenitosti,  vljudno vabljeni, da vstopite z nami  V deželo ostrnic.

PROGRAM

Četrtek, 24. maj 2012 – Grad Snežnik

  • 18:00 Otvoritev razstave likovnih del učencev Osnovne šole heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu.Razstava bo na ogled do 10. junija 2012

Sobota, 26. maj 2012 – Zagradnje njive pri gradu Snežnik

  • 12:00 – 17:00 7. Državne kmečke ženske igre
  • 18:00 Tekmovanje v zdevanju ostrnic
  • 19:00 Zabava med ostrnicami

Nedelja, 27. maj 2012 – okolica gradu Snežnik
SREDNJEVEŠKI DAN

  • 13:00 – 18:00 Srednjeveški sejem
  • 14:00 – 17:00 Otroške srednjeveške delavnice
  • 14:30 Svečana povorka
  • 15:00 Vstopite v srednjeveško mesto – igrani program
  • 17:00 Viteški in lokostrelski turnir
  • 18:30 Koncert Pihalnega orkestra Kovinoplastika Lož

Za več informacij:
TIC Lož
Lož, Cesta 19. oktobra 49
1386 Stari trg pri Ložu
T: +386 (0)81 602 853

Epošta: tic.loz@kabelnet.net, www.loskadolina.info

V DEŽELI OSTRNIC – Srednjeveški dan pri gradu Snežnik

Komentiraj