Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: Sprevod pustnih mask 2015 v Ribnici

Burovž - značilna ribniška pustna maska
Burovž - značilna ribniška pustna maska

Kdaj: v soboto, 14. februarja 2015, med 14. in 17. uro
Kje: Ribnica (po osrednjem delu mestnega jedra)
Info: Cveto Marinšek (041 527 595)

Turistično društvo Ribnica in Pustno društvo Goriča organizirata

Sprevod pustnih mask 2015

v soboto, 14. februarja 2015, med 14 in 17. uro

Burovž - značilna ribniška pustna maska

Burovž – značilna ribniška pustna maska

Na pustno soboto postane Ribnica pravo karnevalsko mesto. Že desetletja se v skladu z običajem prebivalci in obiskovalci od blizu in daleč zberejo na najbolj množičnem pustovanju od Barja do Kolpe, ki poteka po osrednjem Škrabčevem trgu in Urbanovi ulici.

Leta 2010 se je po nekajletnem premoru na sobotnem sprevodu pustnih mask po ribniških ulicah sprehodilo več kot 550 pustnih mask, v 28. skupinah. Večina mask je bila iz Ribniške doline, prišle pa so tudi iz drugih občin in iz sosednje Hrvaške. Organizatorji so bili nad obiskom prijetno presenečeni, saj so pričakovali precej manjšo udeležbo.

Pred štirimi leti se je pustnega sprevoda oz. karnevala, kot radi rečejo organizatorji, udeležilo več tisoč obiskovalcev. Pustno društvo Goriča vas je znova dokazalo, da se ‘prazniku norcev’ posveti z vso vnemo. Poleg tradicionalnih ribniških pustnih mask kot so burovž, Ribn’čani, korobači …, so se predstavile številne aktualne maske, mažoretke, kostumirani Ribniški pihalni orkester, pisana množica raznih pravljičnih bitij iz Vrtca Ribnica in Osnovne šole dr. Franceta Prešerna Ribnica.

Pred tremi leti je Pustno društvo Goriča vas praznovalo 20 letnico delovanja. Ob jubileju so pripravili razstavo v Rokodelskem centru Ribnica.

„Vsekakor je to dobra promocija, kajti Ribnica ima za seboj dolgoletno tradicijo karnevalov,“ je povedal ribniški župan Jože Levstek, ki je dodal, da si Ribničani želijo tovrstnih prireditev, zato upa, da bodo organizatorji s pustom v prihodnjih letih nadaljevali. Tako se zgodba letos znova nadaljuje. Glavne strune bodo znova v rokah Pustnega društva Goriča vas, ki se jim je v sodelovanju z Občino Ribnica ponovno pridružilo tudi Turistično društvo Ribnica.

Letos je aktualnih političnih in gospodarskih tem na pretek, tako da si lahko znova obetamo pisano druščino mask, ki jih boste na ribniških ulicah videli v soboto, 14. februarja, ob 14. uri in 15 minut. Dodatne informacije dobite pri Cvetu Marinšku, predsedniku Pustnega društva Goriča vas, na tel. št.: 041 527 595.

Po sprevodu pustnih mask vabljeni zvečer na pustni ples z ansamblom Zakrajšek, ki bo v TVD Partizan, za zaljubljene pa so pripravili valentinov-pustni ples v Pub hotelu Ribnica, kjer vas bo zabaval Band 501.

Vabilo k sodelovanju
Organizatorja vabita kulturna, športna, etnološka društva, posameznike ter skupine, da se sprevoda udeležite in prispevate k pestrosti prireditve. Sprevod pustnih mask bo po osrednjem delu mestnega jedra. Poskrbljeno bo tudi za pijačo in pustne dobrote.

Obrazec za sodelovanje je objavljen na spletni strani Turističnega društva Ribnica: www.turisticno-drustvo-ribnica.net.
Prijave zbiramo do vključno 12. februarja na naslov: Turistično društvo Ribnica, Gallusovo nabrežje 10 ali preko e-pošte:  turisticno.drustvo.ribnica@siol.net ali po faxu: 01 / 836 06 89

Po uspešni obuditvi nekoliko zaspanega pustnega karnevala lansko leto se  tudi letos pripravlja pustni karneval.  Cveto Marinšek, dolgoletni predsednik Pustnega društva Goriča vas, je na  občnem zboru, ki je bil 19. januarja,  predstavil uspešno delovanje društva v  preteklem letu, ki je lani znova pripravilo pustni karneval. Izpostavil je dobro  sodelovanje lokalne skupnosti pri zbiranju sredstev in izvedbi karnevala, pohvalil pa predvsem vodstva šole in vrtca,  ki so pripomogli k še uspešnejšemu  karnevalu, ki se ni končal že v soboto,  pač pa se je nadaljeval tudi v torek. Po  izkušnjah iz preteklih let je jasno vidno,  da si prebivalci in obiskovalci Ribniške  doline želijo karnevala in so pripravljeni  za to žrtvovati tudi del svojega časa,  pogosto pa tudi denarnih sredstev.

Načrti za letošnje leto so obsežni, prva  in najpomembnejša naloga pa je organizacija in izvedba karnevala, ki bo 14.  februarja ob 14. uri in 15 minut po ulicah  Ribnice. Dogovarjanje s sodelujočimi  skupinami je skoraj končano, člani  imajo povečini že razdeljene naloge.  Teme karnevala bodo tako tradicionalne, kot tudi aktualne družbene in  politične.

Ob koncu naj posredujemo še vabilo  vseh članov pustnega društva, da naj  se karnevala udeleži kar največ mask,  bodisi posamezno bodisi s sodelovanjem v obstoječih ali novih skupinah,  in tako popestrijo pustni karneval in  preživijo vesel dan v maskah.

2 komentarja

Komentiraj