Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: Predstavitev monografije Jožeta Cente

Jože Centa, predstavitev monografije - vabilo
Jože Centa, predstavitev monografije - vabilo

Kdaj: v četrtek, 13. februarja 2014, ob 18. uri
Kje: Rokodelski center v Ribnici
Info: —

Vljudno Vas vabimo na predstavitev monografije
akademskega slikarja Jožeta Cente

v Rokodelski center v Ribnici, Cesta na Ugar 6,
v četrtek, 13. februarja 2014, ob 18. uri.

Jože Centa, predstavitev monografije - vabilo

Jože Centa, predstavitev monografije – vabilo

Ob tej priložnosti bo umetnik orisal svoj pogled na razvoj lastnega likovnega izraza in na družbeno vlogo likovne umetnosti. Vsebino monografije bodo predstavili: avtorja besedila Janez Mesesnel in Marjana Dolšina ter Jože Levstek, župan Občine Ribnica, ki je izdajo monografije finančno omogočila.

V prostorih Rokodelskega centra bo na ogled tudi priložnostna razstava umetnikovih del, predvidoma do 23. marca 2014.

Jože Centa (1934)se je rodil 15. marca 1934 v Dvorski vasi pri Velikih Laščah. Potem, ko je del svoje mladosti preživel v Hrovači pri Ribnici in obiskoval gimnazijo v Kočevju, se je posvetil študiju slikarstva na ljubljanski akademiji in ga leta 1960 zaključil pod mentorstvom Gojmirja Antona Kosa. Po študiju se je zaposlil kot likovni pedagog in se s poučevanjem ukvarjal vse do upokojitve leta 1992. V tem času se je nemalokrat znašel tudi v vlogi ilustratorja.

Njegovo neprekinjeno ustvarjanje zadnjih šestih desetletij lahko zaokrožimo v številčno zavidljiv, vendar pomanjkljivo dokumentiran opus, saj umetnik nastalih del ni nikoli sistematično beležil. Motivno je v prvi vrsti zavezan krajinarstvu in je v želji po beleženju izsekov iz slovenske pokrajine, v katerih je prepoznal tudi določeno etnološko vrednost, večino svojega prostega časa izkoristil za slikanje v naravi. Različnih slikarskih srečanj po Sloveniji in bližnji tujini se je udeležil več kot štiridesetkrat, in tam nastale krajine, ki so se jim pridružili še ateljejska tihožitja in portreti, pred občinstvo postavil na več kot dvajsetih samostojnih razstavah v različnih slovenskih galerijah.

Poleg iskanja svojega osebnega izraza, ki ga je kljub kratkim pobegom v likovno govorico modernizma trdno zasidral v osebno občutenem in impresionistično izvedenem realizmu, je velik del svojega angažmaja vložil tudi v družbeno dejavno delo. Najprej kot ustanovitelj, idejni in strokovni vodja likovnih srečanj Janko Trošt v Ribnici (1979 1983), kasneje se je lotil organizacije slikarskih srečanj Trubarjevi kraji v Velikih Laščah (1983 2001). Njegovo prizadevanje je bilo opaženo in nagrajeno z Urbanovo nagrado Občine Ribnica (1983), nagrado zaslužnim sodelavcem Kulturno-umetniškega društva Primož Trubar Velike Lašče (1990) in Priznanjem Občine Velike Lašče za izjemne dosežke na področju kulture (2011).

Izid monografije spremlja manjša priložnostna razstava, ki poskuša osvetliti nekoliko manj poznano, drznejšo plat Centovega ustvarjanja in jo postavlja v jukstapozicijo z njegovimi najbolj tipičnimi deli, ki ob pogumnih zamahih čopiča še vedno ohranjajo tradicionalno pripovedno vsebino.

Marjana Dolšina

Komentiraj