Koledar dogodkov Ribnica

Vabilo: Osvajanje Svete Ane z Betko Šuhel. Boste z njo dočakali tudi sončni zahod?

Od vzhoda do vzhoda - sveta Ana
Od vzhoda do vzhoda - sveta Ana

Po Šmarni gori in Mariborskem Pohorju bo Betka Šuhel Mikolič letos na prvi poletni dan v okviru projekta Od vzhoda do vzhoda kar 24 ur osvajala Sveto Ano na Mali gori nad Ribnico. Če je bil cilj projekta doslej lovljenje sončnega vzhoda, bo množični selfi po novem polepšala večerna zarja.

Mentorica javnega nastopanja, svetovalka za odnose z javnostmi in radijka Betka Šuhel Mikolič svoje prijatelje, znance in sledilce že leta navdušuje s svojimi pohodniški doživetji. Pred dvema letoma je s projektom Od vzhoda do vzhoda množično predramila Ljubljano na Šmarni gori, lani je povzročila pravo jutranjo evforijo na Pohorju.

Letošnji prvi poletni dan pa bo zaključila s sončnim zahodom na Sveti Ani na Mali gori nad Ribnico. Tudi tokrat bo z najbolj zagrizenimi hodila in razkrivala čare Ribnice 24 ur.

Brez prijavnine, le objem

Betka Šuhel Mikolič

Betka Šuhel Mikolič

V preteklih dveh letih je bila rdeča nit projekta lovljenje sončnega vzhoda. Obakrat se je dogodka udeležilo več kot tisoč ljudi. Tokrat se bo vse dogajalo v dinarsko kraški pokrajini, polni naravnih znamenitosti, in v Ribnici, ki velja za enega najstarejših trgov na Kranjskem. Zgodba bo večerna. Ljubitelje pohodništva bo zapeljala na sončni zahod in množični selfi na Sveti Ani.

Kot že dvakrat doslej je prijavnina za udeležbo pohoda objem, saj je glavno vodilo projekta Od vzhoda do vzhoda vzpodbujanje delovanja hormonov sreče, ki jih poleg hoje in družabnosti sproščajo tudi objemi.

Sonce na ta dan zahaja ob 21. uri. Z obvezno opremo – nasmehom, pohodnimi čevlji, naglavno lučko in primernimi oblačili se bomo k Sveti Ani (920m/ura in pol hoje) s prizorišča odpravili točno ob 19. uri. Tako bomo lahko ujeli še tisti del rdeče svetlobe ob večerni zarji, ki nam bo polepšala najbolj množični letošnji selfie ob sončnem zahodu,” se veseli.

KDAJ TOČNO, KER NE SMEM ZAMUDITI: 21. junija, ob 17.uri. Začenjamo z razvajanjem oziroma ogrevanjem za zalet, da bo v hrib pozneje lažje letelo. Ne pozabite! Lovili bomo sončni zahod. Za uverturo, do takrat, ko skupaj zasopihamo v hrib – BEFORE PARTY!

KAJ KONKRETNO: Pridete direktno iz službe? Lepo! Prazna vreča ne stoji pokonci;) SPREJELI vas bomo z ribniškimi dobrotami – časti župan Jože Levstek, RAZPLAMTELI vašo dobro voljo z Lucijo Ćirović, vas POSTAVILI na glavo z najbolj poslušano radijsko postajo v Sloveniji. Radio1 bo pred Riko Hiše ta dan postavil svoj legendarni avtobus (dolg je 18 m).

KRI PO ŽILAH: Vrhunec ogrevanja bo dvig energije s spektakularno skupino STROJ MACHINE.
IN: Kot naročeno nas bo vmes z dodatno energijo POLNIL Qenergy drink in NAVDIHOVALA Zala z mehurčki.
KAJ PA PRIJAVNINA?: Ste pozabili? Objem! Kot že dvakrat doslej. Se spomnite Šmarne gore in mariborskega Pohorja? No, tako nepozabno bo tudi tokrat.
PREDEN PRITISNEM »PRIDEM«, ME ZANIMA KAM: Riko Hiše, Lepovče 23, RIBNICA
PARKIRIŠČE: Brezplačnih parkirišč je kolikor češ. Eno veliko je za podjetjem Yaskawa. Tik ob izhodišču za Sv. Ano. Pred tem, nasproti kompleksa Riko, takoj čez progo na desni strani, je še eno. Najbolj prostrano. Riko Hiše so od obeh lokacij oddaljene 300 metrov.
DA NE ZAIDEMO: Ob udarcu na gong nas bo od Riko Hiš pompozno v špalirju na pot proti vrhu Male gore k Sveti Ani (1 ura in pol s pogovornim tempom, n.m. 920 m) POSPREMIL Ribniški pihalni orkester. Po ribniški učni poti nas bodo skozi paleto prelivajočih barv poletne svetlobe in vonjav gozda, mimo Francetove jame in hribovske kmetije Seljan do vrha vodili člani PD Ribnica.
TRI, ŠTIRI, ZDAJ: Pred cerkvico Sv. Ane naredimo NAJBOLJ MNOŽIČNI SELFIE ob sončnem zahodu. Sonce zaide ob 21.00. Presenečenja na vrhu ne razkrijemo za živo glavo 🙂
OBVEZNA OPREMA: Nasmeh! Pohodni čevlji, naglavna lučka (potrebovali jo boste za sestop), jopica, vetrovka.
Zdaj pa res lahko prideš 🙂

P.s.:
Majčke in zapestnice OD VZHODA DO VZHODA smo letos količinsko potrojili!
P.p.s.:
Kaj bi mi brez vas, dragi in spoštovani podporniki? Obsedeli bi doma na kavču in se po ničemer ne bi spominjali, kaj smo počeli 21. junija 2018. Iz srca hvala, generalni pokrovitelj Riko. Gostoljubje je vaša vrlina, draga Občina Ribnica. Z osvežitvijo bomo pretiravali po Zalini zaslugi, pivovarna Heineken. Po požirkih Petrolove energijske pijače Qenergy drink maksimalno pokali, itak, še naslednji dan. Povezani za vselej ostajamo tudi po zaslugi podjetja P&S Group. In ne, ne bomo se izgubili. Nikoli in nikdar. Dragi člani planinskega društva Ribnica in Kluba ponosnih posameznikov, hvala vam za vaš čas, voljo, trud, poti, sledi.
P.p.p.s.:
V primeru hudega dežja dogodek žal odpade.
Pršenje pa nas ne prežene, kajne?

A TO JE VSE???: Neee!!! Tradicija projekta Od vzhoda do vzhoda veleva 24-urno dogajanje. Če bi želeli biti del spodnje zgodbe, ki pomeni konkretno izstopanje iz cone udobja, se posebej prijavite na e-mail: info@bpr.si.
JAAAAA???: Ekipi 24-urnikov (v njej bo najmanj 1 – najbolj odbita) se lahko pridružiš že zjutraj ob sončnem vzhodu – 3.45 – parkirišče Yaskawa. (Če prideš v Ribnico večer prej, lahko prespiš v gostilni Harlekin, Gorenjska cesta 21. Z rezervacijo na 01 836 15 32 pohiti, ker so med tednom običajno zelo zasedeni.)
TURISTI ZA 2 URI: 5.45 – 7.15 Sprehod po speči Ribnici… Od trga svetovnega jezikoslovca patra Stanislava Škrabca, do kulturno zgodovinskega bisera Ribniškega gradu, čez grajski most do parka kulturnikov, mimo Plečnikove cerkve Sv. Štefana do hiše, ki je bila nekoč osnovna šola, ki jo je obiskoval France Prešeren.
ZAJTRK NA ŠKRABČEVINI: 7.30 – Po vseh zakonih narave bi nam zdaj že moralo kruliti v želodčkih, zato jo bomo ubrali direktno na prizorišče kulturnih dogodkov na najvišji ravni, na Škrabčevo domačijo v Hrovači, na kraljevski zajtrk z županom Občine Ribnica, Jožetom Levstkom. Časti Janez Škrabec.
ZGLEDI VLEČEJO: 8.30 – Skok do Francetove jame, do koder nas bodo vodili prvošolčki Osnovne šole dr. Franceta Prešerna. Dva koraka nazaj, enega naprej;) Ko se od prvošolčkov poslovimo, zavije mladež proti Riko Hišam na ogled avtobusa Radia 1, mi pa k Škrabčevi domačiji.
ZA VEŠČE POHODNIKE: 11.00 – 16.00; izhodišče Škrabčeva domačija (dolžina cca 20km; TEMPO -20min/km; najvišja točka 963 m)

Na pohod do naravnih znamenitosti dinarsko kraškega hribovja – ribniška stran Male gore, nas bo vodil ribniški Klub ponosnih posameznikov, na čelu z Boštjanom Schönliebnom in Nejcem Lovšinom. Najprej gremo pogledat jamo Žiglovica, 70 metrov globoko brezno. Nadaljujemo po označeni planinski poti preko Bašlja do cerkvice Sv. Ane na vrhu Male gore (drugič ta dan). V njeni bližini se nahajajo t.i. Stene z razgledno točko s katere bomo nagrajeni še z enim lepim razgledom proti Kamniško Savinjskim Alpam, Posavskem in Zasavskem hribovju ter delu Dolenjske. Pot nadaljujemo v smeri Grmade, pri vrhu Špičnik pa zavijemo proti Tenteri, najdaljši, 1300 m dolgi, ponorni jami. Od Tentere gremo ob vznožju Male gore do Koče pri Francetovi jami (Zanimivo, ime je dobila še po enem Škrabcu. Jamarju Francetu Škrabcu.), od tam pa samo še na naš končni cilj – Riko Hiše Lepovče, kjer z uverturo pred vrhuncem simfonije prvega poletnega dne počakamo, da ura odbije 17.00, ko začnemo zares-– z vzponom na sončni zahod (tretjič).
Od 21.00 naprej – BONUS MATERIAL 🙂

SPREMLJEVALNI PROGRAM
Dan odprtih vrat Riko Hiše od 17.00 do 18.30. Voden ogled proizvodnje hiš po skupinah do 30 udeležencev. Ogled traja 15 minut.
Dan odprtih vrat Škrabčeve domačije, ki letos praznuje 20 let. Od 12.00 do 17.00.
Ogled Ribnice – Miklova hiša – razstave, Grad – muzej čarovnic, Rokodelski center, park kulturnikov – izjemoma na ta dan odprto NON STOP.
Možnost kosila pri Harlekinu od 12.00 do 15.00 s posebno ponudbo.

P.s.:
Vsak udeleženec se dogodka in pohodov udeležuje na lastno odgovornost.

Zadnji Betkin 24-urni projekt

Tradicija projekta Od vzhoda do vzhoda veleva tudi 24-urno dogajanje oz. izstopanje iz cone udobja. Na ta dan bodo posebej prijavljeni pohodniki od sončnega vzhoda naprej raziskovali ribniško stran Male gore in kulturno zgodovinske znamenitosti Ribnice. Muzeji, kulturne ustanove in Rokodelski center bodo v Ribnici odprti ves dan.

A Betka je hkrati napovedala, da je tovrsten letošni projekt njen zadnji. “Naslednje leto bom 24-urno izstopanje iz cone udobja opustila, ker že znam!”

Ozadje projekta Od vzhoda do vzhoda

Si predstavljate, da pred službo mimogrede skočite še na bližnji vrh na sončni vzhod? Betka počne to vsak dan.

Ideja o množičnem lovljenju sončnih vzhodov se ji je porodila leta 2016. Prepletla jo je z družbeno koristnimi aktivnostmi in projekt zakoličila kot dan, poln hoje, objemov, veselih doživetij. 24 ur je namreč z ekipo somišljenikov, dobrih prijateljev, tudi popolnih neznancev nepretrgoma kolovratila na Šmarno goro po vseh utrjenih poteh, od vzhoda, 21. junija ob 5. uri, do vzhoda naslednji dan, 22. junija. Na Šmarno goro je na sončni vzhod romalo tisoč ljudi, čez dan pa je na najbolj obiskani vrh v Sloveniji prisopihalo med osem in deset tisoč pohodnikov.

Leto pozneje so projekt posvojili Mariborčani: “Pridi ti na naše lepo Pohorje, zakaj bi samo na Šmarno goro hodila?!” Betki ni bilo potrebno dvakrat reči. Na mariborsko Pohorje, na 700 višinskih metrov, je na poletni solsticij privabila 1700 pohodnikov. Številka je bila za zgodnjo uro sredi tedna naravnost fantastična, saj mariborsko Pohorje ponuja dvakrat večji izziv kot Šmarna gora. S projektom Od vzhoda do vzhoda je spet postalo obljudeno.

Komentiraj