Izleti Koledar dogodkov

S PD Ribnica na pohod po PARENZANI

Parenzana, Porečanka
Parenzana, Porečanka

Kam: na pohod po PARENZANI
Kdaj: v soboto, 5. decembra 2015, ob 6h
Info: vodja pohoda je Janez Centa

Planinsko društvo Ribnica vas vabi na pohod po
PARENZANI – poti zdravja in prijateljstva
v soboto, 5. decembra 2015, ob 6. uri, z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici

Odhod: v soboto, 5. decembra, ob 6. uri, z glavne avtobusne postaje pri cerkvi v Ribnici.
Prevoz: organiziran.
Čas hoje (okvirno): 5 ur.
Potrebna oprema: vremenu in razmeram primerna planinska oprema, plačana planinska članarina za tekoče leto, osebni dokument, dobra volja in varen korak.

Opis:
Parenzana (tudi Istranka) je bila istrska ozkotirna železniška proga (širine 760 mm) med Trstom in Porečem, ki je obratovala med letoma 1902 in 1935. Porečanka (ali Poreška) je na novo poslovenjeno ime nekdanje Istranke.
Parenzana – Pot zdravja in prijateljstva: Projekt Parenzana – pot zdravja in prijateljstva se je začel 3. aprila 2006. Glavni cilji projekta so bili revitalizacija nekdanje železniške proge Parenzane, integrirana turistična ponudba in dolgoročno čezmejno sodelovanje. Cilji so bili doseženi z ureditvijo približno 60 kilometrov trase, ki do takrat ni bila v uporabi, od slovenski-hrvaške meje do Vižinade, na območju občin Vižinada, Karojba, Motovun, Oprtalj, Grožnjan in mest Buje in Umag. Trasa je bila preoblikovana v pot za pešce in kolesarje, viadukti in mostovi so bili zavarovani z ograjami in tuneli osvetljeni s solarno razsvetljavo. V Livadah je bil urejen majhen multimedijski muzej posvečen Parenzani, pot pa je dobila tudi svojo nenavadno raziskovalno igro – Koda Parenzana. Istočasno so slovenski partnerji uredili okoli 20 kilometrov trase na območju Republike Slovenije. Več o Parenzani: http://www.parenzana.net/si in https://sl.wikipedia.org/wiki/Porečanka.

Potek:
Ogledali si bomo Muzej Parenzana v Izoli. Na pot Parenzane pa se bomo podali pri Žusterni pri Kopru, šli ob morju in prehodili del Parenzane do (predvidoma) solin v Sečovljah.

Prijave z akontacijo: v torek, 1. decembra, ob 18. uri, v pisarni PD Ribnica na Škrabčevem trgu 5 v Ribnici.
Akontacija: 17 EUR (vključuje: prevoz (15 EUR) in vstopnino (2 EUR, ki jo plačajo tudi dežurni)).
Vodja pohoda: Janez Centa.

Lepo povabljeni! Gremo skupaj novim doživetjem naproti!
Srečno in varen korak, PD Ribnica

Komentiraj