Koledar dogodkov Sodražica

Psoglavski dnevi 2013: 9. Tržni dan

Psoglavski dnevi 2013
Psoglavski dnevi 2013

Kdaj: nedelja, 30. junij 2013, od 9h naprej
Kje: Sodražica
Info: www.td-sodrazica.si

Psoglavski dnevi 2013
9. Tržni dan

nedelja, 30. junij 2013, od 9h naprej
Sodražica

Psoglavski dnevi 2013

Psoglavski dnevi 2013

PROGRAM

TRŠKA ULICA 9:00 Prikaz izdelovanja domače in umetnostne obrti
9:00 – 14:00 Šedržanke ponujajo domače dobrote
9:00 – 16:00 Z dedkove in babičine domačije – razstava starih predmetov (Dom)
10.00 – 12.00 Pletarstvo – predstavitev osrednje obrti
10:00 – 12:00 Otroška pletarska delavnica (park)
TRŠKI ODER 9:30 Predstavitev skupin kulinaričnega tekmovanja Za šedrško kuhalnico
10:00 Odprtje prireditve: Tržni dan – sejem naše dediščine
12:00 Glasbeni program s folkloro Velike Poljane in harmonikarji Urška
14:00 Veselica z Ansamblom Roka Žlindre
OŠ SODRAŽICA 10:00 – 16:00 Slikarska razstava Simona Lavriča
KOSTANJEV PARK 10:00 – 14:00 Kulinarično tekmovanje Za šedrško kuhalnico
11:00 – 16:00 Šedrški krompirjev štrukelj – kulinarična znamenitost
12:00 – 15:00 Psoglavec – kiparjenje z Zlatom Rudolfom
13:00 – 20:00 Dj Matteo
14:00 – 18:00 Športne aktivnosti: kolesarski poligon, mini nogomet, slackline
15:00 Matjaž Javšnik – stand up za vse generacije

TRŠKI ODER IN TRŠKA ULICA

Na letošnji prireditvi se obeta nekaj sprememb. Le-te sicer ne bodo bistvene, vendar bodo nekatere novosti obogatile sodraški tradicionalni praznik. Ob 9.00 se bo odprla ˝Trška ulica˝, kjer se bodo predstavili različni obrtniki. Takrat se bo v stavbi DOM-a začela razstava Iz babičine in dedkove domačij, ki jo pripravljajo člani Društva upokojencev Sodražica. Razstavljali bodo razne stare predmete, fotografije, slike… Razstava je že dlje časa v pripravi in se zelo priporoča za ogled. V dopoldanske času bodo Šedržanke v bližini trga obiskovalcem ponujale razne domače dobrote.

[oglas tip=”160×600″ p=”D”]Osrednji dopoldanski dogodek se bo začel ob 10.00 uri, ko bo skozi trg potekala povorka nastopajočih. Ob tem se bo začelo tudi dogajanje na Trškem odru na trgu, kjer bodo občani vseh generacij pripravili zabavni program ˝tržanov˝. Zaigrali bodo nekaj skečev za katere bodo poskrbeli otroci iz OŠ Sodražica, mladi iz Mladinskega kluba Sodražica, in člani iz Društva upokojencev Sodražica. Glasbene vložke bodo dodali Ribniški pihalni orkester, Mladinska glasbena skupina Alias in pevci iz Društva upokojencev Sodražica. Zaplesale bodo tudi mažoretke iz Sodražice in Loškega Potoka. Občani posebej vabljeni, da si ob 10.00 uri ogledate ta del prireditve, ki ga vestno pripravljajo člani različnih generacij.

Zabavnemu programu sledi slavnostno odprtje prireditve z govorom župana in slavnostnega govornika. Ob 12.00 uri se bo na Trškem odru nadaljevalo glasbeno dogajanje z folkloro Velike Poljane in harmonikarji Urška. Takrat bodo predstavitve domače obrti prešle v sklepno fazo. Popoldansko dogajanje na Trškem odru bodo z veselico nadaljevali člani Ansambla Roka Žlindre.

Koncept Tržnega dne se vrača k začetkom prireditve izpred osmih let, ko se je v sklopu različnih domačih obrti, ena izmed suhorobarskih panog predstavljala v središču. Letošnja ˝središčna obrt˝ bo pletarstvo. Različni pletarski mojstri bodo svoje dejavnosti predstavili na trgu, ostali obrtniki pa bodo imeli svoje stojnice na ˝Trški ulici˝ v smeri proti mostu Bistrice. V parku na trgu bo med 10.00 in 12.00 uro potekala tudi otroška pletarska delavnica, kjer bodo imeli otroci različnih starosti možnost, da izdelajo svojo košarico. Obrtnikom se letos pridružijo tudi ustvarjalci domače umetnostne obrti, ki bodo razstavili in prodajali raznovrstne izdelke. Tudi letos se nam na ogled ponuja razstava akademskega slikarja Simona Lavriča, ki bo v avli OŠ Sodražica.

KOSTANJEV PARK

Letos bodo organizatorji razširili tudi dejavnosti v kostanjevem parku pri zdravstvenem domu. Ob 10.00 uri bodo skupine trojk tekmovale v kulinariki Za šedrško kuhalnico. Šedržanke bodo pripravile Šedrški štrukelj, ki ga bodo lahko preizkusili tudi obiskovalci. Ob 13.00 uri začneta s glasbenim programom duo Ad hoc. Na klavirju in bobnih bosta preigravala razne stare pesmi. V nadaljevanju popoldneva bo za glasbeno dogajanje zadolžen Dj Matteo.  Po kulinaričnih aktivnostih, se bodo v parku začele razne glasbene, zabavne, športne in druge aktivnosti, ki jih pripravljajo Mladinski klub Sodražica, Klub Kresnička, Ribniški študentski klub, KK Ribnčan in ŠD Extrem. Člani klubov bodo za otroke in mladino pripravili razne športne aktivnosti (mini nogomet, kolesarske atrakcije, slackline) in ustvarjalne delavnice (slikanje Psoglavca, risanje na asfaltu…). Vrhunec dogajanja bo nastop znanega slovenskega komika Matjaža Javšnika, ki bo pripravil stand-up za vse generacije obiskovalcev. V primeru slabega vremena bo Javšnikov nastop potekal v stari dvorani OŠ Sodražica.

Komentiraj