Koledar dogodkov Ribnica

Otvoritev razstave: SOBA BREZ ODMEVA, Miha Erman

Kdaj: otvoritev razstave v četrtek, 19. april 2012, ob 19h
Kje: Galerija Miklova Hiša, Ribnica
Info: razstava bo na ogled od 19. aprila do 20. maja 2012

Kdaj: otvoritev razstave v četrtek, 19. april 2012, ob 19h
Kje: Galerija Miklova Hiša, Ribnica
Info: razstava bo na ogled od 19. aprila do 20. maja 2012

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave:

SOBA BREZ ODMEVA
Miha Erman

četrtek, 19. 4. 2012 ob 19.00
Galerija Miklova Hiša, Ribnica
(razstava bo na ogled od 19. april – 20. maj 2012)

Razstava - SOBA BREZ ODMEVA, Miha Erman

Razstava - SOBA BREZ ODMEVA, Miha Erman


V Galeriji Miklova hiša že vrsto let vabimo študente zaključnega letnika magistrskega študija ALUO k skupni predstavitvi v naših razstavnih prostorih.

Na vsako generacijo pa se v drugo ozremo po petih letih in povabimo uveljavljenega likovnega kritika, da izbere enega izmed ustvarjalcev, ki se nato predstavi s samostojno razstavo.

Za letošnjo razstavo je Vasja Nagy izbral Miha Ermana, multimedijskega umetnika, ki deluje na področju filma, fotografije, zvočne, likovne ter performativnih umetnosti. Po končanem študiju kiparstva na ljubljanski ALUO leta 2005, je vpisal magisterij na ALUO in AGRFT, kjer se je posvetil predvsem raziskavi prenosa telesnega iz kiparstva v medij filma in performansa.

Razstavo Soba brez odmeva, ki jo je umetnik pripravil za Galerijo Miklova hiša, je spodbudilo njegovo doživetje gluhe sobe. Gluha soba (Anechoic chamber) je od zunanjosti zvočno in svetlobno izoliran prostor, katerega stene absorbirajo vse zvočne frekvence, ki v njej nastanejo. Zato v njej ni odmeva, kot se zgodi v vsakdanjih prostorih, hkrati pa tudi ni zvokov od zunaj. Telo, ki se v takem prostoru nahaja, je le samo s sabo in če se ugasnejo še luči, tudi prostor zunaj telesa izgine. Že leta 2010 je pod vtisi te izkušnje pripravil performativno razstavo, ki je bila prvič uprizorjena v Stari elektrarni v Ljubljani s perormerjema Borom Pungerčičem in Primožem Bezjakom, leto kasneje pa je bila vključena v italjanski festival Fabbrica Europa. Tokratni projekt je z drugačnimi lastnostmi popolnoma samostojno umetniško delo, ki je sestavljeno iz fotografij in filmov. Preko drugih medijev je avtor ustvaril delo, ki izkušnjo konflikta na nivoju telesnega iz gluhe sobe prenaša z enako silnostjo in v enaki intenzivnosti kot starejši performans. Ključni izziv pri pripravi je bil v izogibanju reprodukcije performansa v slogu dokumentarnih zapisov. Tako uprizoritev pred leti, kot tokratna upodobitev sta v enaki meri povezana z izvirno izkušnjo.

Organizator: Galerija Miklova hiša, zanj Stane Kljun
Performer1: Bor Pungerčič
Performer2: Primož Bezjak
Produkcija – Soba brez odmeva: Muzeum Ljubljana, ZVVIKS
Video: A Atalanta, Nuframe,  ZVVIKS, in Fotokamerad.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in Občina Ribnica

Komentiraj