Koledar dogodkov Ribnica

Donacija likovnih del Franceta Miheliča zbirki galerije Miklova hiša

Miklova hiša
Miklova hiša (foto: kraji.eu)
Miklova hiša

Miklova hiša

France Mihelič, eden najboljših slovenskih slikarjev, risarjev in grafikov, je bil rojen leta 1907 v Virmašah pri Škofji Loki, kjer je njegov oče služboval na železnici. Kmalu za tem se je družina preselila v Ribniško dolino, kjer je živela enaintrideset let. Bodoči slikar se je sprva šolal tu, nato pa študiral na likovni akademiji v Zagrebu. Od tu se je med počitnicami vračal v Dolenje Laze, kjer je veliko ustvarjal.

Dr. Lojze Gostiša, umetnostni zgodovinar, ki je prijateljsko spremljal in dokumentiral življenje in delo redkih slovenskih genijev kot so dr. Izidor Cankar, Jože Plečnik in France Mihelič, je o Miheliču napisal veličastno monografijo v treh delih in zbral o njem vse pomembne podatke. S slikarjem je prijateljeval po vojni vse do njegove smrti leta 1998 in ohranil nekaj del, ki mu jih je umetnik podaril. Vsa tista, ki so kakorkoli vezana na Ribniško dolino, se je odločil pokloniti stalni zbirki Galerije Miklova hiša v Ribnici.

Svečano jih bo izročil v četrtek, 7. novembra 2013, ob 18. uri v prostorih Rokodelskega centra, kjer bo predstavil slikarjevo življenje v Ribniški dolini, za tem pa bo v galeriji ogled podarjenih Miheličevih umetnin ter dokumentacije o njegovem življenju in delu.

Vabimo Vas, da se slavnosti udeležite! [oglas tip=”468×60″ p=”C”]

Komentiraj