Izleti

Drugačna doživetja v Ribnici, Kočevju, Beli krajini in na Dolenjskem

Ribniški grad - letno gledališče
Ribniški grad - letno gledališče

So kraji, ki popotnika ne navdušijo le s svojo izjemno pokrajino in znamenitostmi, še bolj ga prevzamejo s svojo raznolikostjo in atraktivno, nekoliko drugačno ponudbo. Odkrivanje novih turističnih krajev, kot so Dolenjska, Bela krajina ter Kočevsko in Ribniško, ki se letos prvič predstavljajo združeni pod istim logotipom in s skupnim sloganom, ponuja prav to – drugačna doživetja.

Regija stavi z njimi na pet najbolj prepoznavnih turističnih produktov: aktivne počitnice, kulinarika in vino, po poteh dediščine, turizem v zidanicah ter zdravje in sprostitev. O teh se je v organizaciji Kompasa Novo mesto in prijaznih gostiteljev nedavno prepričala Dnevnikova raziskovalno navdihnjena druščina.

Celodnevno spoznavanje raznolikosti regije smo začeli v Ribnici s postankom na ribniškem gradu. Spoznali smo svet vil in čarovnic, si ogledali muzejske zbirke v gradu in posebno zbirko suhe robe, po kateri slovita Ribnica in Rokodelski center daleč naokoli.

Naša naslednja postojanka je bila v Kostelu ob Kolpi. Tamkajšnja razgibana pokrajina ponuja veliko možnosti za hojo in kolesarjenje, v poletnem času se lahko kopate v Kolpi ali pa iz čolna ali rafta občudujete bregove naše mejne reke. Čudovit razgled na kostelski grad in obširne gozdove, ki dajejo pokrajini prvinski čar, je naša ekipa združila s postankom na več kot sto let stari Lukčevi domačiji. V njej sta gostitelja, zakonca Likar, uredila prenočišča za obiskovalce in obudila lik krošnjarja. Tudi mi smo bili navdušeni nad njim, še bolj pa je naša čutila razveselila degustacija domačega jabolčnega soka, rakije in kostelskega čušpajza, nekakšne zelenjavno-mesne mineštre. Prijetno okrepčani smo pot po čudovitem svetu Kolpe, ki je lani prejel prestižni naziv “evropska destinacija odličnosti“, nadaljevali v Belo krajino, deželo belih brez, bele narodne noše, zelenega Jurija in belokranjskih velikonočnih pisanic. V skladu s tradicijo so tudi našo druščino v Velikem Nerajcu, vasici, ki leži pri vhodu v Krajinski park Lahinja, ob cesti Črnomelj-Vinica, in ki je leta 2000 prejela evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi, pričakali z odlično belokranjsko povitico. Ogled 200 let stare nekdanje stanovanjske hiše preteklosti s staro črno kuhinjo in domačo izbo sodobnega človeka ne pusti ravnodušnega, obilo navdušenja pričarajo tudi predstavljeni izdelki domače in umetnostne obrti, ustvarjeni izpod prstov umetnice Vere Vardjan, med katerimi je najbolj znan vodomec.

Prijeten krajši postanek smo si privoščili v Dolenjskih Toplicah. Ogledali smo si wellness center Balneo in hotel, si vzeli čas za kavo, nato pa nadaljevali pot do Novega mesta. V mestu situl, kulturnem, izobraževalnem in gospodarskem središču regije, smo obiskali Dolenjski muzej in spoznali življenje naših prednikov v zadnjih 10.000 letih.

Nadvse pester dan smo končali v dolenjski zidanici: pot nas je vodila do Šentjerneja in naprej proti Pleterjam, vse do Majzljevih. In prav tam smo se ob poznem kosilu prepričali, da Dolenjci niso zaman tako zelo ponosni na svojo slovensko posebnost, namenjeno bivanju turistov, ki iščejo avtentičnost, pristno ponudbo, mir in sprostitev na podeželju, in seveda na avtohtono slovensko vino cviček.

Vir: dnevnik.si

Komentiraj