Ribnica

Ribniški grad dobil novo podobo

Naložba v obnovo ribniškega gradu je vredna 235.000 evrov

Občina Ribnica se je lani jeseni lotila prenove ribniškega gradu. Grajskemu kompleksu dajejo vsebinski pečat Muzej Ribnica, Park kulturnikov in letno gledališče.

Ribnica – V Ribnici je v teh dneh novo podobo dobil tamkajšnji grad, ki je pomembno zgodovinsko, kulturno in družbeno središče občine. Med drugim so tlakovali letno gledališče, dostop prilagodili invalidom, staršem z otroškimi vozički in starejšim, v prihodnjih mesecih pa naj bi uredili še novo razsvetljavo.

Ribniški grad v središču mesta gosti predvsem kulturne in družabne dogodke. V njem ima prostore Muzej Ribnica, znotraj grajskega obzidja je Park kulturnikov z v kamnita obeležja vklesanimi imeni pomembnih ribniških kulturnikov, ponuja pa tudi letno gledališče, ki privablja številne domače in tuje goste.

Lani jeseni se je občina lotila prenove površin, pri čemer je glavnina del že izvedena. V celoti je bil prenovljen vhod na grajsko dvorišče iz smeri rokodelskega centra, ki zdaj z dvignjenim portalom omogoča tudi dostop intervencijskim vozilom.

Z novotlakovanim letnim gledališčem in v celoti zamenjanimi dotrajanimi stopnicami ob odru je letno gledališče zasijalo v novi podobi. Tlakovana je bila sprehajalna pot, ki zdaj omogoča dostop tudi gibalno oviranim, mladim družinam z vozički in starejšim.

»Gre za še en uspešen in izjemno lep projekt, kar kažejo tudi prvi odzivi nanj,« je dejal župan Samo Pogorelc. Posebej je zadovoljen s prenovo letnega gledališča, predvsem pa, da nova ureditev omogoča dostop za intervencijska in transportna vozila ter lažji dostop za invalide.

Prenovo grajske površine je izvedlo podjetje BS Gradnje, ki je bilo kot edini ponudnik izbrano na javnem razpisu. Naložba je vredna 235.000 evrov, od katerih bosta nekaj manj kot 80.000 evrov prispevala evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in država.

Na občinski upravi po prenovi obljubljajo tudi dodatne vsebine.

Komentiraj