Črna kronika

Zagorelo v silosu industrijskega objekta v Ribnici (14.10.2022)

Zagorelo v silosu industrijskega objekta v Ribnici (14.10.2022)

V petek, 14. oktobra 2022 ob 23.15 je v Ribnici zagorelo na ventilaciji silosa v industrijskem objektu. Požar, ki se je razširil na leseno ostrešje površine 12 krat 20 metrov, je pogasilo 50 gasilcev iz PGD Ribnica, Dolenji Lazi, Nemška vas, Goriča vas, Otavice in Bukovica, poroča uprava za zaščito in reševanje.

V požaru, ki je v noči s petka na soboto izbruhnil v podjetju na območju Ribnice, je nastalo za več 10.000 evrov materialne škode. Po doslej znanih podatkih je zagorelo v delu proizvodnega obrata, v katerem obdelujejo lesne izdelke. Del objekta je pogorel v celoti, so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

Gasilska enota Ribnica je o gašenju na svoji FB strani takole poročala: ”17 minut čez enajsto zvečer smo bili obveščeni o požaru silosa v Ribnici. Na kraj smo izvozili s standardno posadko za požar. Ob prihodu na kraj je ogenj že preskočil preko ventilacije silosa na ostrešje.

Zaradi obsežnosti požara in dejstva, da objekt prekriva pločevinasta kritina, požar pa je gorel pod kritino, se je vodja odločil dodatno aktivirati še PGD Dolenji lazi, Nemška vas, Goriča vas ter Bukovica. Skupno je na požaru sodelovalo okoli 50 gasilcev.

Gasilci smo omejili širjenje požara na sosedne objekte ter ga imeli pod nadzorom v relativno hitrem času. Ker pa je pod pločevinasto kritino še vedno tlelo, smo morali le–to odstraniti in pogasiti posamezna žarišča pod njo. Požar je bil dokončno pogašen okoli 4. ure zjutraj.

Ponovno se je pokazala potreba po nadzoru takega požara iz zraka. Iz zraka bi lahko ob pomoči drona ter ob hkratni uporabi termo kamere lažje in hitrejše locirali vroča mesta oz. posamezna žarišča. Ker pa nakup takšnega zrakoplova pomeni kar precejšen finančni zalogaj (okoli 10.000 €), le-tega še nismo kupili.

Z intervencijo smo zaključili okoli 7. ure zjutraj, ko smo dokončno očistili opremo, napolnili tlačne posode in pripravili vozila za morebitne druge intervencije. V požaru smo nekaj opreme tudi poškodovali in jo bo potrebno nadomestiti z novo.”

Komentiraj