Črna kronika

Zagorelo v podjetju RIKO HIŠE v silosu za žagovino (13.1.2021)

Ribnica – V sredo, 13. januarja 2021 ob 1.42 je v podjetju RIKO HIŠE d.o.o. zagorelo v silosu za žagovino. Ogenj se je razširil na filtre in ostrešje velikosti 12 x 10 metrov. Požar so pogasili gasilci iz PGD Ribnica, Dolenja vas, Nemška vas, Goriča vas, Otavice in Bukovica. Zgorela sta silos in ostrešje objekta.

Zapis Gasilske enote Ribnica na njihovi FB strani

V sredo, 13.1. nekaj minut pred drugo uro zjutraj je zagorelo v proizvodnem objektu podjetja Riko hiše v Lepovčah, Občina Ribnica. Požar je na številko 112 prijavil varnostnik, ki je takrat ravno bil na obhodu.
Skladno s požarnim načrtom občine Ribnica smo bili gasilci PGD Ribnica o požaru obveščeni ob 1:44. Sporočilo na pozivniku je pisalo: »Gori na strehi, Riko hiše Ribnica«

Izvozili smo skladno z našim internim pravilnikom v primeru požara in takoj pristojni regijski center prosili za več informacij. Regijski center nam je potrdil, da gre za požar večjega obsega. Zaradi tega podatka smo izvozili z vsemi vozili in polno posadko. Ob prihodu na kraj nas je pričakal polno razvit požar v podstrešnem delu silosa ob proizvodnji hali.

Ker je bil požar polno razvit smo regijski center zaprosili za aktivacijo gasilskih društev »sektorja Ribnica« ter gasilce PGD Dolenja vas. Na požar so se tako odzvali poleg PGD Ribnica še PGD Dolenja vas, Nemška vas, Goriča vas, Otavice, ter Bukovica. Skupaj je na kraju posredovalo 53 gasilcev z 11 vozili.

Požar je bil zelo hitro lokaliziran in v dobri uri tudi pod nadzorom. Gasilci smo s hitrim posredovanjem preprečili, da bi se požar razširil še na proizvodnjo halo. Škode v proizvodnji hali praktično ni oz. je le – ta minimalna. Preprečili smo tudi da bi požar zajel skladišče naftnih derivatov za delovne stroje ter rešili kotlovnico s pečjo za ogrevanje proizvodnje hale, ki je ostala v veliki meri nepoškodovana.

Požar je bil v slabih dveh urah pogašen zato so ostala društva pričela zapuščati požarišče. Na kraju smo ostali gasilci PGD Ribnica. Sledilo je iskanje in gašenje manjših žarišč na podstrešju in silosu. Imeli smo tudi nekaj težav z delom na višini. Največjo težavo nam je predstavljal požar žagovine v silosu, saj klasično gašenje z vodo ni imelo učinka. Gasilci smo morali ob postopnem zalivanju žagovine le-to ročno prekopavati in jo ob pomoči delovnega stroja odvažali na dvorišče. Takoj ko so razmere to dopuščale so nam pri prekopavanju pomagali tudi zaposleni. Prekopali in odvozili smo približno 100m3 žagovine.

Intervencijo smo zaključili ob sedmi uri zjutraj, ko je večina ekipe odšla v orodišče. Zmanjšani oddelek gasilcev pa je ostal na požarni straži približno do 12. ure.

Posebno težavo in nevarnost so nam povzročale nizke temperature. Na kraju požara je namreč bila temperatura zraka okoli -9°C zaradi česar nam je pričela zamrzovati voda v ceveh. Razlita voda pa je povzročala poledico. Tu nam je na pomoč priskočila posipna služba komunalnega podjetja. Pri gašenju se je lažje poškodoval en gasilec, ki pa ni potreboval pomoči.

Omeniti velja tudi dejstvo, da bi nam pri tem požaru zelo prav prišlo vozilo z dvigalom, saj smo kar nekaj del morali opraviti na višini. Primerno dvigalo ne pomeni samo bolj kakovostno opravljeno delo pač pa predvsem bolj varno posredovanje za gasilce pri delu na višini.

Natančen vzrok požara ni znan, prav tako še ni znana premoženjska škoda. Vsekakor pa bi bila škoda lahko večja v kolikor požar ne bi bil tako hitro opažen. Točen vzrok ter zakaj in kje je zagorelo pa preiskujejo kriminalisti in policisti.

Komentiraj