Črna kronika

Ribniški policisti ustavili voznika s tremi promili alkohola

Čez vikend so policisti na cestah ustavili več pijanih voznikov, zabeležili pa tudi nekaj prometnih nesreč, ki so jih povzročile pijane osebe. “Neslavnega rekorderja tedna” so odkrili v Ribnici, v litru izdihanega zraka je imel 1,45 miligrama alkohola.

Med vsemi zabeleženimi pijanimi vozniki je bil v tem tednu najbolj opit voznik, ki so ga policisti ustavili v Ribnici. Preizkus alkoholiziranosti je namreč v litru izdihanega zraka pokazal 1,45 miligrama alkohola. Z zakonom določena zgornja meja stopnje alkoholiziranosti za voznike avtomobilov je do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Vozniku so odvzeli vozniški izpit.

Človek, ki ima v litru izdihanega zraka 0,24 mg alkohola predmete zazna bolj oddaljeno, kot so sicer. Pri posameznikih se pojavi tudi čedalje težja zaznava rdeče luči na semaforju, rdečih zavornih luči in označb, ki označujejo ovire na cesti (t. i. rdeča slepota). Podaljša se reakcijski čas. 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka pa pomeni, da je odziv na svetlobo že zelo moten, bistveno je zožen tudi zorni kot oči. Zaznavanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico. Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat.

Komentiraj