Črna kronika Slovenija

Ribničan obležal v mlaki krvi

Kočevje – V sredo, 29.9.2010 približno ob 23h se je v Kočevju zgodil poskus uboja mlajšega moškega. Dejan Benkič, 28 let, ki naj bi zadnji mesec večinoma prebival v kočevski hiši upanja in ki ga sostanovalci označujejo za mirnega in plahega, je v sredo zvečer večkrat zabodel 18-letnega J. B. iz okolice Ribnice, ki je v zadnjem obdobju živel v Mestnem logu v Kočevju — Nož naj bi domnevno zapel zaradi spora okrog mamil

V mestu ob Rinži danes ves dan, poleg hude predvolilne vročice, razburjeno govorijo o še ne docela pojasnjeni zgodbi o poskusu umora. Zgodil naj bi se lučaj od kočevske župnijske cerkve sv. Jerneja, malone ob vhodu v prostor, ki so ga pred leti odprli in ki je namenjen kočevskim brezdomcem.

»Vse, kar vem in kar lahko povem, je, da se je poskus umora zgodil v neposredni bližini tega prostora in da naj bi bila v to vpletena oseba, ki je tam približno en mesec. Novica nas je kajpak presenetila, saj je po pričevanjih prijateljev, ki so z njim v skupini, zelo prijazen in doslej pri njem niso opazili nenavadnega vedenja,« je razložila Danica Fegic, direktorica centra za socialno delo iz Kočevja.

Da je zavetišče že dlje mirna oaza, v katero so se, vsaj začasno, z ulice umaknili ljudje s pisano preteklostjo in tudi taki, ki nimajo nikogar, pritrdi bližnji sosed. »Nisem bil notri, a drži, da vsi spoštujejo hišni red. Ja, tudi jaz sem slišal za obračun, ki bi se lahko za mladeniča končal usodno,« pritrdi.

»Beseda ni konj, saj smo vendarle ljudje. Vse, kar vem, bom povedal,« odpre dušo Mitja Levstek, eden izmed šesterice iz hiše upanja, kot pravijo temu prostoru. Dejal je, da sinoči ni prespal na tem naslovu, saj je zunaj ostal dlje, kot bi smel. »Kdor nazaj ne pride do sedme zvečer, nima pravice vstopa. In tako je prav, hišni red je treba spoštovati. V prostorih se ne pije, ne kadi, bog ne daj, da bi se kdo spozabil in prinesel kaj takega, kar je prepovedano. Mislim na drogo in te reči. Torej, jaz sem imel pivsko noč, tako je pač naneslo, pri prijatelju, kjer sem tudi prespal. Danes zjutraj sem prišel v zavetišče na kavo. Kolegi so bili videti poklapani. Kaj neki se je zgodilo, sem se potihoma vprašal. Dejan da naj bi nekega fanta z nožem zabodel; to je vse, kar so mi povedali. Sicer je Dejan zelo miren in plah. Nato sem šel do trgovine v mesto. Prodajalka je omenila, da naj bi bili s tem, ki naj bi ga Dejan z nožem, celo trije. Hm, meni tukaj nekaj ni jasno,« omahuje Mitja.

Vrata zavetišča nam odpre nadvse prijazni Stane, ki je vedel nekaj malega povedati o sinočnjem dogodku. »V spalnem prostoru je bila prižgana televizija, od zunaj res nisem nič slišal. Okrog pol polnoči je bilo, ko sem na vratih zagledal policijo. Dejan, ki je najbrž notri prišel prej, a ga nisem videl, saj sem vmes malo dremal, je šel iz kopalnice in možem postave vrata tudi odprl. To me je malo zmedlo, še bolj pa, ko so ga odpeljali,« je dejal Stane.

Po neuradnih podatkih gre za 28-letnega Dejana Benkiča.

Kaj se je dogajalo nedaleč od okna zavetišča, nekaj metrov oddaljenega od glavne, Ljubljanske ulice, danes Kočevarji zgolj ugibajo. Dejan naj bi J. B., 18-letnega mladeniča iz okolice Ribnice, ki sicer živi v Mestnem logu v Kočevju, z nožem večkrat zabodel po zgornjem delu telesa. Hudo poškodovan je od kraja obračuna bežal kakšnih 300 metrov do slaščičarne, tam je obležal. Šepeta se, da naj bi se prepir vnel zaradi mamilarskih poslov, računi pa naj bi bili poravnani s hladnim orožjem. Vsekakor je pred možmi postave naloga, da resnici pridejo do dna in se še bolj poglobijo v nenehne namige, da se Kočevsko duši v mamilih.

Vir: slovenskenovice.si, Milan Glavonjić

Komentiraj