Črna kronika

Požar ostrešja hiše v Goriči vasi, 23.2.2019

Požar v Goriči vasi, 23.2.2019
Požar v Goriči vasi, 23.2.2019

Goriča vas – Sobotno vetrovno popoldne tudi v Ribnici ni minilo mirno. Ob 16:31 so nam zapiskali pozivniki na katerih je pisalo: »gori hiša v Goriči vasi«.
Nemudoma smo na kraj izvozili s cisternama GVC 16/25 ter GVC 24/50. Ob prihodu na kraj je bil požar že polno razvit. Rdeči petelin se je že prebil in kazal izpod strehe. Zaradi tega smo za pomoč zaprosili še društva PGD Dolenja vas, PGD Dolenji lazi ter PGD Nemška vas. Domače društvo PGD Goriča vas je bilo že aktivirano hkrati z nami.

Naredili smo klasičen napad na podstrešje in še pravi čas ustavili polno razvit požar, da ni zajel celotnega ostrešja.
Požar se je najverjetneje razširil iz dimnika in zajel približno tretjino ostrešja. Škoda je velika, vendar bi brez hitrega posredovanja gasilcev le-ta bila še mnogo višja.

Ob tem velja omeniti še nesebično pomoč podjetja DONkrit, Jože Ilc s.p., ki nam je takoj ponudil pomoč in nato na željo vodje intervencije pripeljal svoje vozilo z dvigalom in delovno košaro. S pomočjo dvigala in košare smo nato lažje in predvsem varneje dostopali do strehe. Odkriti smo namreč morali precejšen del strehe, da smo lahko pogasili vsa žarišča. Voda je namreč zaradi nizke temperature zmrzovala in hoja po strehi bi zato bila prenevarna. Požar je bil relativno hitro lokaliziran in pogašen. Na požarni straži je ostalo domače društvo PGD Goriča vas.

Na intervenciji je sodelovalo večje število gasilcev. Pomoč vseh gasilcev k sreči ni bila potrebna, vendar se je potrebno zahvaliti prav slehernemu, ki je kakorkoli pomagal k uspešno izvedeni intervenciji. Poleg gasilcev so na kraju posredovali še policisti, dežurni električar ter komunalno podjetje, ki je poskrbelo za posip tal, ki so zaradi gasilne vode nevarno pomrzovala.

Naj za konec omenimo še to, da si PGD Ribnica že nekaj let prizadeva kupiti novo gasilsko vozilo z dvigalom, t.i. TRV-2d. Včerajšnja intervencija je lep prikaz, kako prav bi takšno vozilo prišlo Občini Ribnica. Omenjeno vozilo z dvigalom bi še kako prav prišlo tudi ob močnem vetru, ki je leta 2017 odkrival strehe po ribniški dolini, ali pa ob žledolomu leta 2014. Kar nekaj intervencij smo morali zavrniti, saj bi bilo naše posredovanje prenevarno. S takim vozilom intervencij ne bi bilo potrebno zavračati. Upajmo, da bo nova občinska oblast z novim županom na čelu prepoznala potrebo, željo ter doprinos takšnega vozila občankam in občanom Občine Ribnica.

Več slik na FB strani Gasilske enote Ribnica

Vir: FB stran Gasilske enote Ribnica

Komentiraj