Črna kronika

Požar uničil osrednji del osnovne šole Stara Cerkev

Požar uničil osrednji del osnovne šole Stara Cerkev (9. 6.2013)
Požar uničil osrednji del osnovne šole Stara Cerkev (9. 6.2013)

Stara Cerkev – Danes zjutraj (9.6.2013) ob 3.20 so bili kočevski gasilci obveščeni, da gori OŠ Stara Cerkev. Požar se je že razplamtel in je bil viden daleč naokoli, tako da so gasilci lahko le omejili katastrofo. V akciji je sodelovalo 88 gasilcev – med njimi tudi dve ženski -, od tega jih je bilo 73 iz kočevskih prostovoljnih gasilskih društev in 15 iz sosednje Ribnice. »Požar smo omejili v slabi uri,« pravi Borut Lončarevič, namestnik poveljnika Gasilske zveze Kočevje, potem pa so gasilci odšli v notranjost stavbe, kjer so nadaljevali z gašenjem.

Požar uničil osrednji del osnovne šole Stara Cerkev (9. 6.2013)

Požar uničil osrednji del osnovne šole Stara Cerkev (9. 6.2013)

Aktivirana so bila sledeča gasilska društva: PGD Kočevje, PGD Stara Cerkev, PGD Šalka vas, PGD Livold, PGD Dolga vas, PGD Ložine, PGD Ribnica, PGD Mahovnik in PGD Dolenja vas, ki so požar pogasila.

Zgorelo 11 učilnic oz. okoli 1000 kvadratnih metrov površin, je pojasnil kočevski župan Vladimir Prebilič. Škodo ocenjuje na vsaj 1,5 milijona evrov. V ponedeljek in torek bo pouk odpadel. Glede obnove pa je že govoril z ministrom za izobraževanje Jernejem Pikalom.

Prebilič je povedal, da je pogorel razmeroma nov objekt šole, ki je montažne gradnje. Tako je popolnoma uničenih 11 učilnic, vsaka ima približno 30 kvadratnih metrov. Zgorel je tudi del ostrešja in strehe. “To pomeni na palec škodo v višini 1,5 milijona evrov ob predpostavki, da ne bo treba izvajati rekonstrukcij na preostalih delih objekta,” je dejal.

Župan meni, da bi lahko bila končna škoda precej višja, glede na to, da so morali gasilci temeljito politi tudi tisti del objekta, ki ni bil neposredno v požaru. S tem so namreč zavarovali širjenje požara naprej. Vendar pa je verjetno zaradi tega uničena električna in vodovodna napeljave, kar bo tudi treba sanirati, meni kočevski župan.

[oglas tip=”160×600″ p=”D”]V ponedeljek in torek tako pouka najverjetneje ne bo. Bodo pa predvidoma od srede do konca šolskega leta pouk organizirali v nepoškodovanih delih šole, v telovadnici, na voljo imajo tudi prostore sosednjega gasilskega društva in krajevne skupnosti.

“Na roko nam gre to, da v četrtek zaključuje šolanje deveti razred, s čimer se bo pritisk številčnosti učencev na šolo zmanjšal. Na ta način bomo nekako pokrpali do konca pouka v letošnjem šolskem letu, kar pa ne rešuje temeljnega vprašanja, kaj potem septembra, ko bo prišla nova generacija,” je dejal.

Glede obnove je bil že v kontaktu z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom. Občine so kot ustanovitelji odgovorni za osnovne šole in tudi objekte teh šol. Vendar pa je občina sedaj sredi investicijskega ciklusa, rezerv za obnovo pa ni, pravi župan. Tako sta se dogovarjala o skupni obnovi, v kratkem se bosta z ministrom tudi srečala. Prav tako bodo predstavniki ministrstva, ki so zadolženi za investicije, obiskali pogorišče.

Na pogorišču so trenutno forenziki, ki iščejo vzrok požara. Dvom sicer zbuja dejstvo, da je konec preteklega leta prav tako ponoči zgorela srednja šola v Kočevju. Kot pravi Prebilič, je pri obeh objektih šlo za montažno gradnjo in istega izvajalca. “Ne napeljujem na nič, ampak neke vzporednice se kažejo. Počakal bi s sodbami do konca,” je dejal.

Montažni del je po njegovih besedah izjemno hitro gorel. Ko je bil požar javljen, je namreč že močno gorelo, tako da gasilci niso mogli kaj bistveno rešiti, razen da so zavarovali sosednje objekte pred širitvijo požara, je povedal Prebilič.

Po očiščenju pogorišča sledi analiza statike objekta ter s tem ocena, ali bodo lahko sploh gradili na tem, kar je ostalo. V prihodnosti jih čakajo tudi pogajanja z zavarovalnico.

Sicer pa župan Kočevja pravi, da bi morali nujno vse osnovne šole na slovenskem opremiti z detektorji dima. Tako bi se namreč lahko preprečilo veliko škode ter zaščitilo tudi tiste, ki objekt uporabljajo.

Razlika med nedavnim požarom, ko je decembra pogorela prav tako montažna stavba srednje šole Kočevje, je v tem, da je stavba OŠ Stara Cerkev pregrajena s požarnimi zidovi. Zgorel je osrednji del stavbe, tako da je uničenih deset učilnic, glavno stopnišče in avla, morda pa je ostal nedotaknjen upravni del s pisarnami in zbornico. Gasilci so pred ognjem zavarovali tudi staro stavbo učilnice, kjer so imeli pouk učenci prve triade, prav tako pa ogenj ni prizadel telovadnice.

Vendar je bil požar katastrofalen, saj je šola popolnoma uničena. »Ne vem še, kako bomo organizirali konec letošnjega šolskega leta,« je v jutranjih urah, po obisku požara, dejala Sonja Veber, ravnateljica OŠ Stara Cerkev. Letošnje šolsko leto imajo 269 učencev. »Upam le, da je ostala zbornica nedotaknjena,« pravi Vebrova.

Kaj je vzrok požara seveda še ni znano. Dvom zbuja le šokantno dejstvo, da je decembra lani pogorela stavba srednje šole, sedaj pa še zgradba osnovne šole v Stari Cerkvi.

Vir: delo.si, Simona Fajfar, radiokrka.com, foto: delo.si

Komentiraj