Črna kronika Slovenija

Podrobnosti sredine prometne nesreče pri odcepu za Smrjene

Smrjene – V sredo, 5.1.2011 zvečer se je pri Smrjenah zgodila huda prometna nesreča, v kateri je v avtu zgorel voznik, ki je izsilil prednost. Očividec nesreče, ki je tudi poklical policijo, je povedal, da je v vzvratnem ogledalu po silovitem poku zagledal letečo ognjeno kroglo. Ko so reševalci peljali ponesrečenega 50-letnega voznika, za katerega se je izkazalo, da je pijan, pa se je v rešilca na nujni vožnji zaletel taksist, ki je polkrožno obračal čez polno črto.

Dan po sončnem mrku sta se na ljubljanskem območju zgodili dve prometni nesreči, ki sta bili tragično povezani, čeprav je med krajem prve in druge najmanj 14 kilometrov razdalje. Prva se je zgodila okrog pol sedme ure zvečer na glavni cesti Ljubljana–Kočevje, pri odcepu za Smrjene.

Ognjena krogla

Nesreča se je zgodila, ko se je voznik fiata punto pripeljal skozi naselje Smrjene do glavne ceste in hotel zaviti levo proti Kočevju. Ob zavijanju pa je očitno spregledal renaulta clio, ki se je peljal proti Turjaku. Po trčenju je punto zletel pod cesto, se prevrnil na streho in zagorel. Voznik je v požaru umrl še pred prihodom reševalcev. Zaradi neprepoznavnosti trupla policija uradno še vedno ni identificirala umrlega voznika.

Pogovarjali smo se z očividcem nesreče, ki je tudi poklical policijo. »Vozil sem se proti Turjaku. Na križišču, kjer se je zgodila nesreča, sta stala dva avtomobila. Kmalu po križišču pa je nasproti nekdo divjal z veliko hitrostjo. Potem sem za seboj slišal eksplozijo in v vzratnem ogledalu zagledal, kako po zraku leti ognjena krogla. Z lučmi sem nasproti vozeče opozoril na nesrečo in takoj poklical 112,« je povedal.

»Prvi so na kraj nesreče prispeli prostovoljni gasilci s Pijave Gorice, ki so vozilo tudi pogasili,« je povedal predsednik društva Andrej Pirc. Vozilo je bilo po njegovih besedah popolnoma uničeno. »Pri tej intervenciji je poleg poklicnih gasilcev sodelovalo še 15 prostovoljnih s Pijave Gorice, 11 iz Škofljice in šest z Vrha nad Želimljami,« je še dodal Pirc.

Prostovoljci so požar sicer zadušili še pred prihodom devetih ljubljanskih poklicnih gasilcev, ki so prišli na prizorišče z dvema voziloma. Ob prihodu so vozilo ohladili in ga postavili na kolesa. Iz vozila so nato potegnili zoglenelo truplo, je povedal vodja ljubljanskih poklicnih gasilcev Tomaž Kučič.

Tiskovni predstavnik ljubljanske policije Vinko Stonjšek nam je povedal, da je 50-letni voznik clia napihal. Policisti so mu zato odredili še strokovni pregled. Glavni vzrok za nesrečo je bil po njegovih besedah izsiljevanje prednosti. Preiskava, ki še poteka, pa bo pokazala, ali je morda nesreči botrovala tudi prevelika hitrost pijanega voznika.

Policija je za več kot tri ure zaprla cesto, medtem ko so reševalci 50-letnega voznika clia, ki se je v nesreči poškodoval, odpeljali proti kliničnemu centru.

In usoda je šla svojo pot: reševalno vozilo, ki je bilo na nujni vožnji, se je po približno 14 kilometrih znašlo v prometni nesreči.

Voznik taksija spregledal reševalno vozilo

Čeprav so se reševalci proti kliničnemu centru vozili s prižganimi signalnimi lučmi in sireno, je 61-letni taksist na Dolenjski cesti v neposredni bližini bencinskega servisa zapeljal naravnost pred njih. Starejši taksist je po navedbah policije sprva vozil po omenjeni cesti od središča mesta proti Rudniku. Kljub nasproti prihajajočemu rešilcu pa je začel polkrožno obračati čez neprekinjeno črto, šlo naj bi celo za dvojno polno črto. Na nasprotno smerno vozišče je zapeljal v trenutku, ko je nasproti pripeljal rešilec, ta je po trku obstal na boku.

Voznik reševalnega vozila praviVračali smo se s kraja prometne nesreče pri Smrjenah, od koder smo v bolnišnico peljali enega od poškodovanih udeležencev. Ker smo bili dva reševalca in zdravnik na nujni vožnji, smo imeli na vozilu vklopljene vse signale. Na Dolenjski cesti sem opazil, da se nam po nasprotnem pasu približuje taksi. Petdeset metrov, preden bi se srečali, pa je začel voznik taksija polkrožno obračati na pas, po katerem smo se peljali, in trčenje je bilo neizogibno. Nikakor ga nisem mogel preprečiti.” Tako podrobnosti trčenja opisuje voznik reševalnega vozila, ki je po nujni zdravniški oskrbi in med prevozom udeleženca tragične prometne nesreče v okolici Turjaka tudi sam utrpel lahke telesne poškodbe. “Po trčenju v taksi smo se prevrnili na bok in naglo drseli v ograjo,” še pravi reševalec.

V nesreči se je po podatkih policije poškodovalo pet ljudi. Neuradno smo izvedeli, da sta jo najhuje odnesla 61-letni taksist in 73-letni zdravnik v reševalnem vozilu. Kljub hudim poškodbam nista v smrtni nevarnosti. Hudo poškodovani zdravnik je sicer iz nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana; gre za osebnega zdravnika predsednika republike Danila Türka dr. Primoža Aplenca.

Preostali trije, 29-letni voznik rešilca, 28-letni reševalec in 50-letnik, ki so ga iz Smrjen peljali v klinični center, so dobili le lahke telesne poškodbe.

Na kraj nesreče so poleg policije in reševalcev prihiteli tudi gasilci. »Ljubljanski poklicni gasilci so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja vozil, cestišče posuli z vpojnim sredstvom, vozilo postavili na kolesa in pomagali reševalcem pri prenosu poškodovancev,« so sporočili gasilci.

Vir: slovenske novicem, Mihael Korsika in zurnal24.com

3 komentarji

Komentiraj