Črna kronika

Neznanec poškodoval spomenik NOB nad breznom v Jelenovem žlebu

Razbiti spomenik v Jelenovem žlebu, foto ZZB
Razbiti spomenik v Jelenovem žlebu, foto ZZB

Ribnica – Neznani storilec je pred dnevi poškodoval spomenik NOB nad breznom v Jelenovem žlebu, so sporočili iz Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Kot so zapisali, gre za vandalizem, ki v javnosti ne bi smel imeti tolerance. Skrunitev, ki jo preiskuje tudi policija, so že obsodili tudi predsednik DZ Milan Brglez in v stranki Zavezništvo.

Spomenik pri Jelenovem Žlebu

Spomenik pri Jelenovem Žlebu pred razbitjem

Združenje borcev NOB Ribnica so o poškodbi spomenika obvestili v nedeljo. Kot so danes sporočili iz ZZB NOB Slovenije, je neznani storilec razbil obe plošči na spomeniku ter odstranil rdečo zvezdo na spomeniku.

Spomenik je zgodovinskega pomena, saj spominja na Cankarjevo in Gubčevo brigado, ki sta ob podpori Tomšičeve in Šercerjeve brigade 26. marca 1943 v Jelenovem žlebu popolnoma premagali bataljon italijanske divizije Macerata, so navedli v organizaciji. Po njihovem mnenju so skrunitve partizanskih spomenikov posledica sovražnega govora in širjenja neresnic o NOB.

Poškodbo spomenika je že obsodil predsednik DZ Milan Brglez, saj da gre “za očitno vandalsko dejanje” in “za izraz nestrpnosti do drugače mislečih”. Ne glede na svetovnonazorske razlike moramo državljanke in državljani Slovenije svoj vsakdan in svojo prihodnost graditi na medsebojnem spoštovanju, v dialogu in strpnosti. “Le tako bomo lahko omogočili, da bomo v naši državi ne samo upravljali s sedanjostjo, ampak tudi razmišljali in delovali v smeri boljše prihodnosti in blaginje za vse naše sodržavljane in sodržavljanke,” je navedel.

Da je vsakršna skrunitev kulturnih in zgodovinskih obeležij, še posebej pa tistih, ki imajo za slovenski narod izjemen pomen, nedopustna, so opozorili tudi v stranki Zavezništvo.

Policija je doslej ugotovila, da je neznanec spomenik poškodoval med 8. in 12. februarjem. Trenutno še zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote. Spomenik je namreč na seznamu spomenikov kulturne dediščine Slovenije in je državnega pomena, so za STA pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Vir: radiokrka.com

Komentiraj