Črna kronika

Divjemu vozniku leto dni zapora

Zapor
Zapor (Foto: Luka Cjuha)
Ljubljana – Zaradi predrzne vožnje, ki si jo je »privoščil« med Sodražico in Bosljivo Loko v začetku letošnjega januarja, je bil včeraj (3.7.2013) na leto dni zapora obsojen 29-letni Ljubljančan Sam Hovnik; še 12 mesecev po tistem, ko bo prišel iz zapora, pa tudi ne bo smel sesti za volan osebnega avtomobila. Kazen za divjanje z jeklenim konjičkom bi bila še višja, če krivde ne bi priznal že na predobravnavnem naroku. Za kaznivo dejanje predrzne vožnje v cestnem prometu, ki se konča s hudo poškodbo, kot se je zgodilo v tem primeru, je namreč mogoče dobiti tudi do pet let zapora.

Zapor

Zapor (Foto: Luka Cjuha)

Hovnik je odvisnik, ki ima za sabo že kar lepo število obsodb zaradi premoženjskih deliktov. Med drugim je bil pred časom obtožen tudi tatvine denarnic iz Osnovne šole Sodražica oziroma tamkajšnjega vrtca. Ker se na vabila sodišča ni odzival, sta bila za njim razpisana tudi tiralica in priporni nalog. Tretjega januarja je oškodovanka, ki je ostala brez denarnice, na hodniku sodražiške šole ponovno opazila Hovnika in takoj obvestila ribniške policiste.

[oglas tip=”160×600″ p=”D”]Ti so kmalu po tem v Sodražici v križišču za Loški Potok res opazili voznika peugeota 206, a ko so ga poskušali ustaviti, je zapeljal vzvratno in se pognal v beg. Pri naselju Lipovščica proti Žlebiču so mu postavili blokado, a jo je prebil in skoraj povozil policista, nato pa nadaljeval vratolomno vožnjo v smeri Ribnice. Za njim pa seveda policijska patrulja. V nepreglednem ovinku je najprej prehiteval vlačilca s priklopnikom, na katerem so bili naloženi hlodi, in voznik, ki je takrat pripeljal nasproti, se mu je komaj izognil. Potem je vozil enkrat po svojem, nato spet po nasprotnem voznem pasu, tako da se je moralo kar nekaj nasproti vozečih avtomobilistov umakniti na skrajni rob ceste, da so preprečili najhujše. V Ribnici je spet prehiteval v škarje, skozi križišče z veliko hitrostjo zapeljal skozi rdečo luč in nato zapeljal čez prehod za pešce, čeprav so pešci ravno stopali na zebro. Eden od njih se je divjaku komaj izognil.

Končal v strugi KolpeV naselju Hrovača so policisti mislili, da bo lova končno konec. Hovnika je namreč zaneslo proti eni od hiš in avto je obmiroval na cesti. A ko je policija pripeljala do njega, je sunkovito zapeljal vzvratno, z zadnjim delom peugeota trčil v policijski avto in nato odpeljal v smeri Kočevja. Ko je zapeljal na prednostno cesto, se je lahko samo hitri reakciji in dobrim zavoram voznika, ki je pripeljal po njej, zahvalil, da se je vse srečno končalo.A tudi to Hovnika ni streznilo, spet je večkrat prehiteval v škarje in zaradi odločno previsoke hitrosti med drugim trčil v leseno varovalno ograjo. Pri vasi Ribjek mu je na ozkem delu pot zaprlo civilno policijsko vozilo z modro lučjo, a se je tudi temu izmuznil. Polkrožno je obrnil in zapeljal nazaj proti Ribjeku. Tam je spet zapeljal na glavno cesto tako, da je zaprl pot vozniku, ki je moral močno zavreti in zaviti na travnato brežino, da se je izognil trčenju.Ko je v križišču zavil proti Petrinji, ga je zaneslo, da bi skoraj zbil starejšega pešca, ki je stal na bankini približno meter od ceste. Po nekaj kilometrih vožnje s polno hitrostjo ga je začelo zanašati in trčil je v drevo, nato ga je odbilo in vozilo je obstalo v suhem delu struge reke Kolpe. Pozneje se je izkazalo, da je bilo v avtu tudi Hovnikovo takratno dekle, ki je utrpelo zlom desne stegnenice in ključnice. Analiza krvi pa je pokazala, da je bil voznik pod vplivom kodeina in morfina.

Zaradi tatvine bo sedel še malo dljeHovnik je na sodišču priznal krivdo, a se je izgovarjal, češ da sprva ni vedel, da ga zasledujejo policisti. Niso bili v uniformah, niso se mu predstavili in niso pokazali značk, vanj so le usmerili pištole, se je zagovarjal in dodal, da je mislil, da gre za izterjevalce. Je pa potrdil, da so mu nato sledili policijski avti. A takrat je že bežal, je dejal.Sodnica Andreja Sedej Grčar je Hovnika opomnila, da je imel veliko srečo (seveda pa tudi vsi prometni udeleženci okoli njega), da se njegova nepremišljena vožnja ni končala bolj tragično. Ker je bil medtem obsojen tudi že zaradi tatvine, mu je izrekla enotno kazen leto in štiri mesece zapora. Lahko bi bila tudi strožja, a je upoštevala, da se v priporu drži metadonske terapije in je postal do svojih ravnanj bolj kritičen.Vir: delo.si, Mojca Furlan Rus

Komentiraj