Zanimivosti

Zgodba Irene Sendler – rešiteljice 2500 otrok holokavsta

Irena Sendler - rešiteljica 2500 otrok holokavsta

Irena Sendler

Nedavno je v 98. letu starosti umrla Irena Sendler. V 2. svetovni vojni je dobila v varšavskem getu zaposlitev kot vodovodna inštalaterka – varilka.

Imela je prav poseben motiv za to. Ker je bila Nemka, je poznala nacistične namere glede iztrebljanja Židov. Na dnu svoje torbe za orodje je tihotapila otročičke iz geta, v zadnjem delu svojega majhnega kamiona pa je imela košaro, v kateri je skrivala večje otroke. Tu je imela tudi psa, ki ga je naučila, da je lajal takrat, ko je morala s kamionom mimo stražarjev pri izhodu iz geta. Vojaki se niso hoteli ukvarjati z lajajočim psom, ki je s svojim lajanjem prikril glasove skritih otrok in dojenčkov. Ireni je tako uspelo iz geta prepeljati okrog 2500 otrok. Ko so nacisti odkrili to njeno dejavnost, so jo nečloveško pretepli in polomili roke in noge.

Irena si je zapisala imena vseh otrok, ki jih je rešila in ta spisek hranila skrit v steklenici, ki jo je zakopala pod drevo na svojem dvorišču. Po vojni je poskušala najti preživele starše in jih povezati z njihovimi otroki. Žal je večina staršev končala v plinskih celicah. Otroci, ki jim je Irena pomagala, so bili razdeljeni po domovih ali pa so jih posvojile različne družine.

Lani je bila Irena nominirana za Nobelovo nagrado za mir. Ni je dobila. To nagrado je dobil Al Gore – za slikovno predstavitev o globalnem segrevanju. Letos pa je to nagrado dobil Barack Obama za svoje obljube v kampanji za predsednika ZDA. Vlagam majhen trud, ko vam pošiljam to pismo. Želim si, da boste tudi vi storili enako. Minilo je 65 let od konca 2. svetovne vojne. To elektronsko pismo naj obudi spomin na desetine milijonov ponižanih, mučenih, ubitih človeških bitij in naj prebudi moči v nas, ki zmoremo doseči, da se kaj takega ne bo ponovilo.

Zdaj – po izjavah uradnega Iraka in Irana in celo nekaterih sil v Evropi, da je holokavst izmišljen mit – je pomembno zaščititi resnico pred poskusi, da jo predrugačijo laži.

To pismo je namenjeno Svetu, da ne pozabi!

Več o tem na www.irenasendler.org

Komentiraj