Velike Lašče Zanimivosti

V Velikih Laščah izkopali poldrugi kilogram težak krompir

Poldrugi kilogram težak krompir
Poldrugi kilogram težak krompir

Majda in Gabrijel Lestek sta iz njive izkopala poldrugi kilogram težek gomolj.

Velike Lašče – Štirideset arov meri s hlevskim gnojem nasuta njiva nad samotno Levstekovo hišo. Aprila so vanjo posadili okoli 40 kilogramov semenskega krompirja. Po dobrih štirih mesecih so iz nje izkopali 900 kilogramov rdeče fantazije in z njo napolnili 35 gajb.

Kmetijski pospeševalec Peter Indihar je nam (Gabrijelu in Majdi Levstek) ter še drugim seme sorte red fantasy pripeljal iz Ivančne Gorice. Ko mi ga je izročal, je napovedal: “Gabrijel, se mi zdi, da boš septembra z njive kopal orjake!” In res je bilo tako.

Zemlja nam nikoli ni obrodila toliko krompirja kot letos. Tudi tega velikana, ki je zrasel na začetku njive, v smeri proti železniški postaji, se je držalo še ducat drugih, vsak je tehtal okoli enega kilograma pravi Gabrijel.

Ko so stehtali najdebelejši krompir, je tehtnica pokazala en kilogram in 492 gramov. Ob izkopu pred dvema dnevoma pa je tehtal še več, 1 kilogram in 544 gramov.

Z delom bogatega krompirjevega pridelka se bo slastila živina, rekorder pa bo še nekaj časa na voljo za občudovalske oglede. Nazadnje ga bo Majda razrezala za dober tek vseh družinskih članov.

Vir: slovenskenovice.si, Milan Glavonjić

Komentiraj