Velike Lašče

Velikolaški čebelarji praznujejo 100-letnico organiziranega delovanja

Brane Borštnik, predsednik Čebelarskega društva Velike Lašče
Brane Borštnik, predsednik Čebelarskega društva Velike Lašče

Velike Lašče – 100 let v zgodovini in razvoju čebele ne pomeni veliko, a če ga primerjamo s človeškim vidikom, je 100 let zavidljiva številka, ki so jo velikolaški čebelarji v soboto dostojno praznovali in svoje poslanstvo pokazali tako občankam in občanom njihove občine kot širši Sloveniji.

Brane Borštnik, predsednik Čebelarskega društva Velike Lašče

Brane Borštnik, predsednik Čebelarskega društva Velike Lašče

Dopoldne je bila na trgu v Velikih Laščah medena tržnica. Ob tej priložnosti so v prostorih Kmetijske zadruge (bivša trgovina) odprli čebelarsko razstavo. Razstava prikazuje čebelarsko orodje iz Levstikovega časa in čebelarsko opremo danes. Razstavljeni so tudi zanimivi stari dokumenti in slike iz arhiva društva, fotografije iz življenja čebel, ter panjske končnice učencev OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče. Po odprtju razstave smo si na trgu ogledali gledališko predstavo »Medenka«. Damjana Golavšek in Sten Vilar sta prikazala, kako zanimiv in koristen je za naše življenje “medeni krog”, ki ga vrtijo čebelar Miha, čebela Zzzina, matica in tudi trot Juš. Prav z njim se zgodba zanimivo prepleta, konča pa se s sladkim presenečenjem, ki ga za vse pripravi Medenka.

V času medene tržnice je potekala tudi delavnica o risanju panjskih končnic pod vodstvom Cvetke Jakovljevič, izdelali so si lahko tudi svečko iz pravega čebeljega voska.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]Zvečer je bila v športni dvorani še slavnostna akademija. V programu so sodelovali praporščaki čebelarskih društev ter domači in tuji kulturni ustvarjalci in poustvarjalci s pestrim in zanimivim programom. Na akademiji so premierno predstavili film o čebelarskem orodju in opravilih v Levstikovem času in danes.

»Čebele za svoj obstoj še nikoli niso tako potrebovale pomoči človeka in čebelarjev kot danes obenem pa nam za naše zdravo življenje ponujajo naravne zaklade iz čebeljega panja«, je ob koncu pozdravnega govora povedal predsednik čebelarskega društva Velike Lašče, Brane Borštnik.

Vir: radio1.si

Komentiraj