Velike Lašče

V Velikih Laščah odkrili doprsni kip Primoža Trubarja

V Velikih Laščah odkrili doprsni kip Primoža Trubarja

Doprsni kip Primoža Trubarja

Velike Lašče – V okviru praznovanja občinskega praznika Velikih Lašč, ki ga vsako leto počastijo v spomin na rojstvo rojaka Primoža Trubarja, so v soboto, 11.6.2011 odkrili njegov doprsni kip.

Trubar se je rodil 8. junija 1508, včeraj pa so njegov doprski kip odkrili v Velikih Laščah pod stanovanjskim naseljem ob državni cesti v parku. Kip je vlit po mavčni predlogi kiparja Toneta Kralja in je edini tovrstni bronasti kip v Sloveniji.

Slavnostni nagovor ob je imel ob tej priložnosti akademik, dr. Jože Trontelj, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Vprašal se je, ali bi imeli Slovenijo, če se na tej rodni dolenjski grudi ne bi rodil svetovljan Primož Trubar.

Nato je sledila osrednja prireditev ob občinskem prazniku. V prvem delu so razglasili častnega občana – ta je postal prvi župan občine Velike Laše Milan Tekavec, ki je občino vodil od leta 1994 do 1998. V drugem delu slovesnosti pa so se spomnili 20. obletnice samostojnosti Slovenije. Slavnostni govornik je bil podpredsednik Državnega zbora dr. France Cukjati.

Zvok: Dr. Jože Trontelj o Primožu Trubarju

Vir: radiokrka.com

1 komentar

Komentiraj