Velike Lašče

V Velikih Laščah obeležili 180-letnico rojstva Frana Levstika

V Velikih Laščah obeležili 180-letnico rojstva Frana Levstika
180 let rojstva Frana Levstika
V Velikih Laščah obeležili 180-letnico rojstva Frana Levstika

180 let rojstva Frana Levstika

Retje – V petek, 30. septembra 2011 so Občina Velike Lašče, KUD Primož Trubar in Javni zavod Trubarjevi kraji, pred rojstno hišo Frana Levstika, v Dolnjih Retjah, pri Velikih Laščah, obeležili 180-letnico rojstva borca za slovenski jezik in Slovenstvo.

Več o njem si lahko preberete na spletni strani Občine Velike Lašče. Slavnostni govornik na proslavi je bil akademik, dr. Matjaž Kmecl, ki je o Levstiku povedal, da je bil vsestranski človek, mojster jezika, avtoriteta slovenščine, zgled samozavesti, poleg znanih del, ki smo se jih učili v šoli, je pisal tudi čebelarske priročnike, jezikoslovne spise, v vsem je deloval kot voditelj.

Ivan Prijatelj je dejal: »Saj ni Levstikova zasluga samo v njegovih delih, temveč v načinu delovanja.« Poosebljal je Slovenstvo, že kot mladenič je pridigal pastirjem na paši, v gostilni v Velikih Laščah se je usedel med očance, imeli so ga za gospoda, spoštovali so ga in občudovali. Bil je sicer reven, vendar neizmerno bogat v znanju. Izredno je bil privržen svojemu rojstnemu kraju, prepričan je bil, da je tukaj doma najčistejša slovenščina, tudi zaradi tega, ker so Velike Lašče daleč od vseh meja. Tisto kar je napisal, je napisal pod Ilijevim kozolcem v Retjah. Tukaj je našel mir, navdih … Službo je dobil šele okrog 50. leta starosti, kot pisar v Licejski knjižnici v Ljubljani, predhodnici današnjega NUK-a, je še dejal dr. Kmecl. Poleg tega je Fran Levstik pisal članke za številne časopise. Nekaj odlomkov smo lahko na prireditvi tudi slišali in če ne bi vedeli, da je to napisal Levstik oz. v tekstu ne bi bilo arhaizmov, bi mislili, da so to kolumne iz sobotnih dnevnikov. Že takrat, pred140. leti so se na naših tleh dogajale številne lumparije, politiki so se med seboj obtoževali, blatili, podajali so številne kazenske ovadbe zaradi razžalitev itd. Ob igranih vložkih KUD-a Primož Trubar so petkovemu dogodku v Dolnjih Retjah svoj pečat dodale tudi pevke Noneta Vitra iz Ribnice.

V Velikih Laščah se je v poletnem času poleg te slovesnosti zvrstilo kar nekaj odmevnih prireditev: Na gradu Turjak so potekale tako imenovane Poletne družinske nedelje, v viteški dvorani gradu je bil izveden zaključni koncert Festivala Seviqc Brežice, na trgu v Velikih Laščah sta bili lepo obiskani medena in krompirjeva tržnica, na Gradežu so uspešno izpeljali tradicionalni Praznik suhega sadja. V Krvavi peči pa so izvedli prvi pohod po poteh veteranov,  urejenih s spominskimi obeležji, ki spominjajo na dogodke med osamosvojitveno vojno.

ZVOK

Dr. Matjaž Kmecl: Fran Levstik je bil borec za jezik in slovenstvo
Župan Anton Zakrajšek: Velike Lašče so na pomembnega rojaka ponosne
Anton Zakrajšek: Fran Levstik je bil tudi vizionar

Vir: radio1.si

Komentiraj