Sodražica

V Sodražici uradno odprli novo krožišče in obrtno cono Fibran

Uradno odprli novo krožišče in obrtno cono
Uradno odprli novo krožišče in obrtno cono

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in župan Sodražice Blaž Milavec sta v ponedeljek uradno predala v uporabo novo krožišče in novo komunalno urejeno poslovno obrtno cono Fibran v Sodražici. Investicija je bila vredna 1,2 milijona evrov, so sporočili iz direkcije za infrastrukturo.

Sodražica – Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič je v ponedelje popoldne , 7. decembra 2015 nagovoril udeležence slovesnosti ob uradni predaji v uporabo novega krožišča Fibran v Sodražici. Vrednost pogodbenih del je bila 1.156.687,94 EUR. Direkcija RS za infrastrukturo je zagotovila sredstva v višini 536.797,24 EUR, Občina Sodražica pa skupaj z EU sredstvi 619.890,70 EUR.

Minister Gašperšič je v nagovoru poudaril, da je vsak uspešno zaključen projekt izrednega pomena, pa naj bo velik ali majhen in dejal: »Danes stojimo pred novo zgrajenim krožnim križiščem Fibran, ki smo ga uspešno zaključili skupaj z občino Sodražica in predstavlja I. etapo bodoče obvoznice Sodražica. V sklopu projekta smo rekonstruirali križišče v novo krožišče, uredili hodnike za pešce, kolesarsko stezo, uredili javno razsvetljavo in obnovili skoraj 500 metrov vozišča. Investicija, ki jo danes predajamo namenu je dokaz, da lahko z dobrim sodelovanjem izvedemo projekte, ki se včasih zdijo neizvedljivi. Z rekonstrukcijo smo naredili križišče varnejše in primerno za priključevanje vozil iz bodoče obrtno-poslovne cone, ki jo je uredila občina s pomočjo evropskih sredstev.«

Rekonstrukcija križišča Fibran – sever na R1-212/1119 Bloška Polica-Sodražice v Sodražici predstavlja I. etapo bodoče obvoznice Sodražica. Nujnost izvedbe tega projekta je narekovala umestitev projekta Obrtno-poslovne cone, za katerega je Občina Sodražica na razpisu pridobila EU sredstva iz naslova prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi« Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007-2013 za obdobje 2012-2014.

S projektom, ki je poleg rekonstrukcije križišča v krožišče, v katerem se bodoča Obrtno-poslovna cona priključuje na državno cesto s priključno cesto, pločnikom in kolesarsko stezo, uredil tudi hodnik za pešce ob državni cesti v dolžini ca 330 metrov, obnovilo vozišča v dolžini ca 450 metrov ter prometno signalizacijo, odvodnjavanje in cestno razsvetljavo.

Zaradi poplavljanja potoka se je izvedla nadomestna gradnja škatlastega prepusta pod cesto in uredilo strugo potoka v dolžini ca 120 metrov. Uredila se je tudi komunalna infrastruktura (fekalna kanalizacija, vodovod, elektro kanalizacija, TK kanalizacija).

Pogodba z izbranim izvajalec del CGP d.d. Novo mesto je bila podpisana že v decembru 2013, vendar zaradi zmanjšanja finančnih sredstev izvajalec ni bil uveden v delo. V letu 2015 je Direkcija RS za infrastrukturo zagotovila sredstva in izvajalec je z deli pričel v aprilu 2015 in zaključil avgusta 2015.

Komentiraj