Sodražica

V Sodražici po smrti dveh mladostnikov nad droge in kriminal

Sodražica – Zaradi smrti dveh mlajših oseb v zadnjih dveh mesecih in ropa si v Sodražici ne morejo več zatiskati oči pred razširjenostjo drog in druge kriminalitete. Prebivalci so zaskrbljenm saj se je od leta 2000 do 2010 v občini Sodražica v povprečju zgodilo 29,8 kaznivih dejanj na leto, letos že 32.

»Morda številke o kriminalnih dejanjih niso velike, vendar pa lahko v majhnih okoljih ta problematika hitro uide iz rok,« je povedal Blaž Milavec, župan občine Sodražica, ki se je odzval na zaskrbljenost in strah prebivalcev zaradi povečanja kriminalitete.

Po podatkih ribniške policijske postaje, ki pokriva tudi območje občine Sodražica, se je v obdobju od leta 2000 do zdaj zgodilo 330 kaznivih dejanj; v povprečju 29,8 na leto. Najmanj jih je bilo leta 2008, ko so jih ugotovili 15 in največ leta 2002, ko jih je bilo 36. V prvih enajstih mesecih letos so jih obravnavali 32.

Del kaznivih dejanj povezujejo s skupino mladih v starosti do 20 let. Nekaj priseljencem iz Ljubljane so se pridružili domačini in zaradi skupine približno desetih mladostnikov se na tem območju ne morejo več slepiti, da drog ni.

»Center droge se je iz Ribnice preselil v Sodražico in na to ne moremo biti ponosni,« je povedal Milavec.

»Na policijski postaji (PP) Ribnica smo v Sodražici v zadnjih treh letih obravnavali več kaznivih dejanj in prekrškov s področja prepovedanih drog,« je povedal Peter Kotar, komandir PP Ribnica, ki se strinja, da gre za povečanje ugotovljenih kršitev in kaznivih dejanj. Policija je zato na tem področju bolj aktivna, radi bi tudi več sodelovanja z domačini. Na občini Sodražica razmišljajo še o drugih ukrepih.

»Ustanovili bomo svet za varnost in zdravje in skupaj z drugimi ustanovami več delovali na področju preventive,« je poudaril Milavec. Tudi zato, da bi se starši zavedli nevarnosti in bi svoje otroke vključili v različne dejavnosti. O problematiki bodo govorili tudi območni župani, ki bi skupaj pripravili konkretne ukrepe. Morda bi bilo potrebno razmisliti, kakšna vzgojna sporočila daje današnja šola, ki podpira iskanje pravic, ne pa vrednot kot so delo in trud, pravi župan.

Dilerji in kriminalci se morajo v teh krajih počutiti ogroženo ali pa vsaj neprijetno, kar bomo dosegli s sodelovanjem policije, prebivalcev in drugih ustanov

je še povedal Blaž Milavec.

Vir: delo.si, Simona Fajfar, Kočevje

Komentiraj