Sodražica

Predstavitev knjige Dvoje sanj Marije Kozine

Marija Kozina
Marija Kozina

Sodražica – V rojstni župniji Marije Kozine, v cerkvi Marije Magdalene v Sodražici je bila 15. septembra 2015 predstavitev knjige Dvoje sanj Marije Kozine – Vrnitev sester klaris, francoske avtorice Daniéle Gatti.

V bogatem duhovno kulturnem večeru so sodelovali z uvodom domači župnik Franci Bizjak in podžupan občine Sodražice g. Andrej Pogorelec. V nadaljevanju smo prisluhnili patru Niku Žvoklju, ki je predstavil frančiškov in klarisin red. Gostja večera pisateljica ga. Daniéle Gatti nam je skupaj z  prevajalcem g. Markom Petrovičem predstavila knjigo, svoje vtise, kako je knjiga nastajala. Ga. Alenka Bolta, ki je dobro poznala sestro Imakulato, pa je s svojim pričevanjem obogatila večer. Med programom so z doživeto pesmijo sodelovale pevke noneta Vitre pod vodstvom gospe Bernarde Kogovšek. Avtorici Daniéle Gatti smo se za njeno delo zahvalili s spominskim darilom – verzi dr. Franceta Prešerna v slovenskem in francoskem jeziku. Po lepi in uspešni prireditvi so se vsi obiskovalci zadržali pred cerkvijo, kjer jih je pričakala pogostitev, ki so jo pripravile domačinke Šedržanke.

Kdo je Marija Kozina?

Marija Kozina, se je rodila očetu Ivanu in mami Frančiški Kozina, v Zapotoku, kot prvi otrok. Družino je obogatilo še devet otrok, vsako rojstvo je v hišo prineslo veliko veselje in otroka so takoj nesli h krstu. V spominih sestre Imakulate je zapisano, da so otroka prvič poljubili šele, ko je postal » Božji otrok.«« Iz tega spoznamo, kako globoko verna družina so bili Kozinčevi.

Družinska tragedija in posvečeno življenje sestre Imakulate Marija Kozina, ima poleg drugih svetniških kandidatov za našo faro poseben pomen. Pred nami je odgovorno in veliko delo, da izprosimo Božjo milost in kot je ob predstavitvi knjige pri sestrah klarisah dejal Gospod kardinal Franc Rode : »Upajmo, da bo Cerkev nekoč priznala njeno svetost.«

Marija Kozina je pri dvaindvajsetih letih zbolela za tifusom. Duhovnik Franc Trdan ji je dal podobico mlade sestre Celine, Germane Castang, ki je bila rojena v Franciji in je zelo mlada, stara komaj 19 let umrla kot sestra klarisa v samostanu v Bordeuxu.

»Če boš molila k njej, te lahko ozdravi. Mlado dekle Marija Kozina se je tedaj zaobljubila: » Če me boš ozdravila, bom šla v samostan, v katerem si bila ti.«

Na priprošnjo Male svetnice je bilo veliko ozdravljenj. Avtorica knjige gospa Daniéle Gatti je zapisala: »Našla je pot tudi do postelje umirajoče Marije, zgodil se je čudež in Marija je ozdravela.«

Marija Kozina je odšla v samostan sester klaris v Split, dobila redovno ime sestra Marija Imakulata Kristusa Kralja, kjer je preživela 16 let. Nato je odšla s tremi Hrvaticami v Zagreb, kjer so odprle nov samostan. Nekaj časa bile v Samoborju. Leta 1978 pa se je vrnila v Slovenijo. V Nazarjah je skupaj s sestrama Martino Katarino Ambrož in Valerijo Jozefino Petrič ustanovila samostan klaris.

Kdo je avtorica Daniéle Gatti?

Daniéle Gatti se je rodila 25. oktobra 1945 v kraju Bergerac v dolini reke Dordogne, blizu rojstne vasi blažene sestre Marije Celine.

Otroštvo in mladost je preživela v rojstni vasi v družini s petimi otroki. Njen oče, ki je štiri leta preživel v nemških taboriščih, je umrl kmalu po koncu druge svetovne vojne. Matij je tako otroke vzgajala sama.

Daniéle je na Univerzi v Bordeauxu študirala francoščino. Poročila se je z Maxom Gatti-jem, imata štiri otroke.

Njenega moža so leta 1986 imenovali za sodnika v Francoski Polineziji, kjer avtorica z družino živi še danes. Gospod Gatti je bil imenovan tudi za vicepostulatorja za beatifikacijo klarise male sestre Marije Celine.

Gospa Daniéle je poučevala francoščino in književnost najprej v Franciji, danes pa poučuje v Francoski Polineziji na Tahitiju; tam živi v bližini samostana sester klaris, ki jim je zelo naklonjena.

Kot članica Frančiškovega reda (OFS) predava, vodi duhovne vaje in spodbuja frančiškovsko duhovnost na Tahitiju in na drugih otokih.

Posveča se pisanju. Napisala je knjigo Blažena Marija Celina: uboštvo in veselje.

Knjiga Dvoje sanj Marije Kozine je še na voljo v župnišču v Sodražici.

Peter Lesar

Komentiraj