Sodražica

Vabilo: Praznovanje Marijinega vnebovzetja pri Novi Štifti 2021

Cerkev Marije Vnebovzete, Nova Štifta na Dolenjskem, foto Daniel Vincek

14. avgust 2021 ob 20h – predvečer Marijinega vnebohoda: Na predvečer praznika, v soboto 14. avgusta 2021, bo mašo ob 20. uri vodil in pridigal minoritski novomašnik p. Klemen Slapšak. Po maši bo procesija z lučkami. Nato sledi celonočno čaščenje Najsvetejšega zakramenta.

15. avgusta 2021 – Marijino vnebovzetje – svete maše bodo ob 6h, 8h, 10h, 12h in 16h

kardinal dr. Franc Rode

V nedeljo 15. avgusta 2021, na praznični dan, bodo svete maše ob 6h, 8h, 10h, 12h in ob 16. uri, ko bo slovesnost vodil kardinal dr. Franc Rode. Vsi lepo povabljeni k Novi Štifti, prav posebej tudi na peš romanje od blizu in daleč, kot so to pred nami že počeli naši starši, predniki.
Mir in dobro!

Razkošje narave in naših cerkva

Naše cerkve. Ob slovesnem zvonenju nedeljskih juter. Jasno zarisane na obzorju.
V zamišljenem molku nočnega počitka…Kot da jih je neznana roka, ki je posejala zvezde na obok neba, raztrosila po slovenski deželi. Svetijo se v soncu. Vabijo k molitvi, k počitku, ponujajo zavetje tišine. Nihče ne pozna vseh po imenu, le redki so obiskali večino med njimi. In četudi samo hodimo mimo, četudi jih zgolj bežno uzremo na vrhovih hribov in gričev, se nam nekako zdi, da morajo biti tu. Kamorkoli se odpravimo, nas pozdravi dobrodošlica zvonikov, ki se dvigujejo v nebo.

Kdo bi vedel, koliko popotnikov se je v zamolklem hladu cerkvenih ladij iz različnih preteklih časov pobožno zahvalilo za dobro srečo; koliko življenjskih zgodb je zvenelo med procesijami, prazniki in žegnanji; koliko otrok je v krstilnicah dobilo svoje ime in ga nosilo v dobrem in slabem, skozi poletja in zime…do zadnjega blagoslova. Kdo ve, koliko svatov in priprošenj, koliko molitev, stisk in darovanj je bilo in minilo, da bi se nadaljevale v vedno nove molitve…Kdo ve, kolikokrat že…

V cerkvenih ladjah počiva spomin. Tu so ljudje – vsak po svoje, nekateri pogosto, drugi samo včasih – iskali mir in tolažbo. Tu so shranjene pesmi in minule zgodbe. Kdo bi vedel, kakšne in koliko jih je bilo. Kdo bi vedel, katere še pridejo. Kjerkoli so ljudje živeli, so gradili cerkve. Slovenski človek je zmeraj znova odložil orodje in delo, da bi našel zbranost v molitvi. Molil je za obilno letino, za dobre priložnosti, za prave kupčije, za sladko vino…Molil je iz hvaležnosti in iz želje, da bi se mu boljše godilo, ali pa, da se mu ne bi obrnilo na slabše. In cerkveni zvonovi so vabili… zjutraj in zvečer in ob nedeljah, za nekatere godove tudi praznično med tednom. Kdo ve, če je bilo včasih življenje res toliko preprosto. Morda je bilo bolj mirno. Morda so ljudje ravno zato sezidali toliko cerkva – da bi našli več miru za svoje misli.

Naše cerkve. Spomeniki narodove kulture in umetnosti. Tabori, ki so jih pred več stoletji zidali kmetje za obrambo pred Turki. Božji hrami. Mesta za počitek in molitev. Za vsakogar imajo drugačen pomen in vrednost. In za vse nas se razlega pesem njenih zvonov. Za zdravje, dobro srečo, za polnost vsakega dne.

Molimo in prosimo, da naše cerkve ne bodo samevale. Naj nam Gospod nakloni obilo duhovnih pastirjev, da bomo skupaj znali in zmogli ohranjati tradicijo naših staršev in starih staršev. Naj nam bodo naše cerkve še vedno ponos vsem nam v naši lepi domovini Sloveniji.

Zbral in zapisal Peter Lesar, Ribnica

Komentiraj