Sodražica

Območna revija odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin 2013 uspela

Lojze Peterle z žuapnoma Blažem Milavcem desno in Jožetom Levstkom levo
Lojze Peterle z žuapnoma Blažem Milavcem desno in Jožetom Levstkom levo

Sodražica – V nedeljo, 21. aprila 2013 je JSKD OI Ribnica v Sodražici pripravil prijeten večer, prežet z vokalno glasbo, kjer so ljubitelji zborovskega petja lahko našli popolno zadoščenje.

 Lojze Peterle z žuapnoma Blažem Milavcem desno in Jožetom Levstkom levo

Lojze Peterle z žuapnoma Blažem Milavcem desno in Jožetom Levstkom levo

Vsako leto Javni sklad RS za kulturne dejavnosti po vseh območnih izpostavah v državi prireja podobne območne revije, kjer se predstavljajo vokalni sestavi, da bi ponudili najboljše in morda kdo od njih tudi upa, da se znajde v regijskem izboru ali pa celo na Naši pesmi, ki je ravno na ta dan potekala v Mariboru.

Od domačih zborov sta se predstavila Nonet Vitra, ki ga že skoraj štiri desetletja uspešno vodi Bernarda Kogovšek, in mlada, perspektivna Vokalna skupina Anamanka pod vodstvom Simona Korošca. Gostujoči zbori so bili tokrat trije: Ženski pevski zbor Petrol iz Ljubljane, ki je na glasbenem vrtiljaku že 36. leto. Vodi ga Željka Ulčnik Remic. Potem Mešani pevski zbor Anton Foerster iz Ljubljane, ki ga je ustanovil prof. Jože Trošt. V zbor so se vedno radi vključevali mladi verni študentje, peli so tudi ob srečanjih s papežem Janezom Pavlom II., jeseni 2001. Vodi ga Damijana Božič Močnik, in Mešani pevski zbor Dolomiti iz Dobrove, z zborovodjem Borutom Dolinarjem, ki organizirano nastopa od leta 1977, izhaja pa iz nekdanjega cerkvenega in prosvetnega zbora.

[oglas tip=”200×200″ p=”D”]Na koncu čudovitega pevskega večera, vsi so bili naravnost izvrstni, je Alenka Pahulje, vodja območne izpostave JSKD Ribnica, vsem zborom podelila priznanje za sodelovanje na letošnji reviji. Zborovodje pa so se še pomenili s strokovnim spremljevalcem, Matejem Penkom, ki je glasbi zapisal svoje poklicno udejstvovanje in prosti čas. Na mednarodnih zborovskih tekmovanjih je prejel posebno nagrado za zborovodje, s postojnskim zborom pa dosegal najvišja priznanja.

Zborom sta poleg županov Sodražice in Ribnice, Blaža Milavca, Jožeta Levstka prisluhnila tudi ribniški podžupan Vinko Levstek in evropski poslanec Lojze Peterle.

Vir: radio1.si

Komentiraj