Sodražica

Območna revija odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin 2012 uspela

Anamanka, Sodaržica 2012

Anamanka je znova navdušila.

Sodražica – V nedeljo, 23.4.2012 je v dvorani Osnovne šole dr. Ivan Prijatelj v Sodražici potekala območna revija odraslih pevskih zasedb, ki so jo umestili v vikend, ki je bil v slovenskem in mednarodnem merilu, zborovski. Maribor, kulturna prestolnica Evrope, je zdaj postala še svetovna prestolnica zborovske glasbe. Prvič je namreč gostila finale tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope, ki sodi med najzahtevnejša in najprestižnejša tovrstna tekmovanja v svetu. Tja so prišli le zbori, ki so lani osvojili katero od največjih nagrad. Hkrati je potekalo tudi tekmovanje slovenskih pevskih zborov Naša pesem, ki  je bilo tokrat že petdesetič.

Območno revijo, ki združuje območje občin Ribnica, Sodražica in Loški Potok, je organizator, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, izpostava Ribnica, naslovil „Ribniška dolina poje“. Če je še minuli torek gostil 13 otroških in mladinskih zborov v Loškem Potoku, je tokrat štiri odrasle. Nekateri zbori se prenavljajo, spet drugi si postavljajo drugačne cilje. Včerajšnji nastopajoči pa predstavljajo jagodni izbor aktivnih zborov in malih vokalnih skupin v Ribniški dolini.

Nastopili so: Nonet Vitra s skoraj 40 letno neprekinjeno tradicijo, Cerkveni mešani pevski zbor Sv. Rok iz Dolenje vasi, ki pogumno prihaja tudi na druge zborovske odre, mlada in obetajoča vokalna skupina deklet Anamanka in njihova protiutež, moška skupina Fantje od fare. Revialni del Skladovih prireditev vedno spremlja tudi strokovni spremljevalec, ki pazi na tehniko petja, primernost programa in njegovo interpretacijo. V goste so tako povabili Karlija Leskovca. Program so morali zbori sestaviti tako, da je vseboval ljudsko pesem, umetno pesem in pesem po svojem izboru.

Organizator je želel prireditvi dodati tudi novo, celovečerno in vokalno noto, zato so k sodelovanju povabili Glasbeno šolo Ribnica. Povabilo sta sprejela solista Jure Zakrajšek in Mateja Košir. Njun mentor je prof. Janko Potočnik, sinoči pa ju je na klarinovi spremljala Darja Brcar. Območne revije, ki jo je povezoval Marko Modrej, sta se udeležila tudi župana občin Ribnica in Sodražica, Jože Levstek in Blaž Milavec, ki je zbrane tudi nagovoril.

ZVOK:
Strokovni spremljevalec prireditve, Karli Leskovec o sodelujočih zborih in skupinah
Vodja JSKD-ja, OI Ribnica, Alenka Pahulje o pevski reviji

Vir: radio1.si

1 komentar

  • Mila hvala Vam što ste me podsetili na gospođu Snežanu i ja joj se ovim putem od srca zjhlavaujem na dobroj volji! :)Nadam se da će još više biti humanitarnih dešavanja u našem gradu i nadam se da će se još više ljudi priključiti ovakvim lepim akcijama! Pozdrav! 🙂

Komentiraj