Sodražica

Na 27. tradicionalnem tekmovanju v Zamostcu nastopilo 18. harmonikarjev

Gašper Štajnar - Naj harmonikar Urška 2019
Gašper Štajnar - Naj harmonikar Urška 2019

Zamostec – Klub harmonikarjev Urška iz Zamostca pri Sodražici je v nedeljo, 4. avgusta 2019, organiziral že 27. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev. Vse harmonikarje in obiskovalce je pozdravil Franc Lesar, predsednik Kluba harmonikarjev Urška in jim namenil nekaj spodbudnih besed.

Predstavilo se je 18 tekmovalcev, med njimi le eno dekle. Tekmovanje je potekalo v štirih starostnih skupinah, nato je sledil izbor naj harmonikarja Urške 2019 in suhorobarskega prvaka 2019. Izvedli so tudi predtekmovanje za Zlato harmoniko Ljubečne. Tričlanska strokovna komisija je ocenjevala izvedbo in težavnost skladbe, ritem in dinamiko ter umetniški vtis tekmovalca. Prireditev je vodila Danijela Gruden. Ob koncu tekmovanja je voditeljica zaigrala na harmoniko skladbo Lojzeta Slaka z naslovom Čebelar.

Med najmlajšimi tekmovalci v skupini do 12 let je bil najboljši Gašper Štajnar, v 2. skupini Kristijan Jenko, med veterani pa Stane Makovec. Za naslov »Suhorobarski prvak« so se potegovali Jan Zgonc, Jaka Oražem, Kristjan Mehlin in Tone Klun. Suhorobarski prvak je v drugem krogu po zaigrani Miheličevi skladbi postal Jaka Oražem.

V drugem krogu so se štirje harmonikarji: Gašper Štajnar, Kristijan Jenko, Lukas Gumilar in Dominik Grahek Ličer potegovali za zmagovalca. Žirija je največ točk prisodila Gašperju Štajnarju, ki si je tako priigral naziv Naj harmonikar Urška 2019.

Vse tekmovalce je pozdravil in jim čestital tudi župan Sodražice Blaž Milavec. V polfinale za zlato harmoniko Ljubečne se je uvrstilo 10 tekmovalcev, štirje veterani pa direktno v finale. Prvi trije harmonikarji v posamezni kategoriji so prejeli pokale, naj harmonikarja Jaka in Gašper nagrado – izdelek rezbarja Draga Koširja, vsi nastopajoči pa praktično darilo, in sicer ragljo. Kot glasbeno presenečenje so se predstavili mirnopeški harmonikarji, ki so zaigrali več skladb in tako popestrili srečanje.

Vir: lokalno.si, Helena Murgelj

Komentiraj