Sodražica

Mojster Kapš izdelal harmoniko modela ŽLINDRA

rok_zlindra_kaps_harmonika

Mojster Kapš izdelal harmoniko ŽLINDRA

Mnogi verjetno vedo, da Rok Žlindra že od vsega začetka igra na harmonike Kapš, tokrat pa je dobil tudi svoj model. Model ‘Žlindra‘ se vsaj malo razlikuje od drugih harmonik.

Med izdelovalci harmonik, ki jih je v Sloveniji okoli sto, obstaja precej živahna izmenjava, včasih pa pade tudi kakšna krepka beseda, kdo je bolj zaslužen za razvoj harmonik in katera je boljša in bolj izpopolnjena. Nekateri so izdelovanje vzeli predvsem kot donosen posel, vmes pa je tudi nekaj takih zanesenjakov, ki harmoniko izboljšujejo in krasijo po svoje, pa tudi sicer z ljubeznijo opravljajo svoje napol umetniško delo. Mednje zagotovo spada mojster Kapš iz Mengša, ki jih izdeluje tudi za zdaj kar evropsko znanega muzikanta Roka Žlindro. Mnogi verjetno že vedo, da Rok že od vsega začetka kariere igra prav na harmonike kapš, ob evrovizijskem nastopu pa je dobil tudi svoj model. Harmonika kapš model žlindra se navzven ne razlikuje veliko od drugih, ima pa kar štiri dodatne gumbe, ki mu pridejo prav predvsem pri komponiranju novih viž. Zaradi dodatnih gumbov, posebno še enega, ki je zelo pomemben, se zdaj da zaigrati nekaj malega tudi v petem duru, v katerem se prej ni dalo pravilno zaigrati niti pesmice Mi se imamo radi.

Sicer je Ansambel Roka Žlindre to poletje polno zaseden, kot sveže žemljice ob lepih jutrih pa gre v promet tudi nova zgoščenka z naslovom Del srca. Naslov ima po lanskem valčku leta. Na njej je sicer dvanajst skladb in uspešnica letošnjega leta Narodnozabavni rock. Ko gre za avtorsko delo, je to tudi pri tem projektu utečena praksa. Za vse skladbe je glasbo napisal vodja ansambla Rok Žlindra, za besedila pa so poskrbeli različni pisci, kot so Ivan Sivec, Matjaž Vrh, Zdenko Turk, France Žnidaršič in Nataša Klinc Vybiralik. Rok je, kot že na prejšnji zgoščenki, tudi tokrat naredil priredbo iz zakladnice domače glasbe, gre pa za skladbo Braneta Klavžarja na Sivčevo besedilo Zaplešiva v novoletno noč. Torej Žlindra že razmišlja celo o novem letu. Edino za skupno skladbo, ki so jo izvajali s Kalamari, je glasbo napisal Marino Legovič, besedilo pa Leon Oblak. Vse skladbe so posnete v studiu Mihelič s pomočjo tonskega mojstra Tadeja Miheliča, sina slavnih Bernarde in Franca Miheliča. Tadej je hkrati tudi producent izdaje. Vse je torej na svojem mestu, tudi zato, ker sta tako Franc Mihelič, veliki Žlindrov vzor, kot Rok oba doma iz Sodražice.

ZVOK: MOJ PEPI – pesem iz najnovejšega CD-ja Del srca

Vir: delo.si, (I. S.)

Komentiraj